Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Gépek hálózatban switch és router nélkül
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Hálózatépítés
Pjotr
Hálózat gépek között internetmegosztással
Kettő vagy több számítógép hálózatban internettel, csillagpont nélkül

Hálózati elemek:
  • ADSL/Kábel modem vagy egyéb internetcsatlakozási eszköz
  • Számítógép 2 vagy több LAN csatlakozással (ha szükséges, akkor kiegészítő hálózati kártyák)
  • Hálózati kábelek (10/100-as CAT5e patch kábelek)
  • Többi számítógép LAN csatlakozással

A megosztó gépbe legalább 2 hálózati kártya kell. Az egyikbe megy az internet, a többi segítségével osztja szét a kapcsolatot. A megosztógépen ugyanúgy állítsuk be a kapcsolatot, ahogy az előző hozzászólásban le van írva! A kapcsolat megosztáshoz szükség van egy proxy szerverre (AnalogX Proxy), de pl. Windows XP esetében megoldja ezt maga az operációs rendszer. Ha valaki proxyt használ, akkor tájékozódjon az általa használt program beállításairól!

Windows XP/Vista
  1. Állítsuk be az internetkapcsolatunkat az egyik hálózati kártyára! Ha pl. ADSL kapcsolatunk van, akkor állítsunk be erre a kártyára egy fix IP-t, de véletlenül se olyan tartományból, mint amilyen a másik kártyánké.
  2. Állítsuk be a következő IP-t a második hálózati kártyára:
    IPB kép
  3. A kliens gépen a következő IP-beállítást alkalmazzuk:
    IPB kép
  4. Menjünk vissza a megosztógépre, majd osszuk meg az internetkapcsolatunkat (Hálózati kapcsolatok arrow.gif Jobb klikk az internetes kártyára arrow.gif Tulajdonságok arrow.gif Megosztás)!
  5. Ha több kliensgéppel rendelkezünk, akkor azokon ugyanaz a beállítás, mint az elsőn, csak épp eggyel növeljek az IP címük utolsó számát.
A megosztó gép belső hálózat felőli kártyáján kapcsoljuk ki a tűzfalat, ha esetleg be lenne kapcsolva.
Elvileg ezek után mennie kell az internetnek.

Ha használni szeretnénk pl. fájlmegosztást, akkor a gépeket azonos munkacsoportba kell raknunk, a belső hálózaton tiltanunk kell a tűzfalakat, ha vannak. A megosztásokat úgy állítsuk, hogy akár egy "vendég" is hozzáférhessen.

A megosztó gép tűzfalát, ami az internetre néz, ne kapcsoljuk ki, valamint minden gépen legyen vírusirtó és rezidens kémprogram figyelő, természetesen rendszeresen frissítve. Mindegyikből van ingyenes változat is.

Két számítógép közvetlen csatlakoztatása internet nélkül

Hálózati elemek:
  • 2 LAN kapcsolódású számítógépek
  • Cat5-ös crosslink-kábel
  • Ha szükséges, akkor kiegészítő LAN hálózati kártyák
Ehhez már crosslink kábelre lesz szükségünk, bár patch kábellel is működhet.
Az IP-címeket kézzel adjuk meg, azonos tartományból, pl.: 192.168.0.2-255
Ezek után mennie kell a hálózatnak, ha szükséges, futtassuk le a hálózatbeállító varázslót, ellenőrízzük az IP-címeket!
Pjotr
Ad-Hoc WiFi hálózat kialakítása

Hálózati elemek:
  • 2 vagy több számítógép Wi-Fi adapterrel (ha szükséges, akkor kiegészítő adapterekkel)

Windows XP
  1. Start arrow.gif Beállítások arrow.gif Hálózati kapcsolatok arrow.gif Jobb klikk a vezeték nélküli adapterre
  2. TCP/IP beállításoknál fix IP-címek kiosztása:
    Egyes számítógép:
    IP-cím: 192.168.0.1
    Alhálózati maszk: 255.255.255.0

Kettes számítógép:
    IP-cím: 192.168.0.2 (Az IP-cím utolsó számát növeltük, a többi számítógép esetében is ugyanígy járjunk el!)
  3. Vissza az első számítógép vezeték nélküli adapterének tulajdonságaihoz
  4. Vezeték nélküli hálózat fül arrow.gif Hozzáadás
    SSID megadása, kapcsolódás akkor is, ha nincs hálózati jel, ad-hoc üzemmód bepipálása, titkosítás beállítása, ha szükséges
    IPB kép

Kapcsolat fülön automatikus csatlakozás bepipálása
    IPB kép
  5. Indítsuk újra az egyes gépet!
  6. A többi PC-n kézzel állítsuk be a Wi-Fi kapcsolódást, minden adatot megfelelően megadva (SSID, titkosítás)
Windows Vista
  1. Start arrow.gif Beállítások arrow.gif Hálózati kapcsolatok arrow.gif Jobb klikk a vezeték nélküli adapterre
  2. TCP/IP beállításoknál fix IP-címek kiosztása:
    Egyes számítógép:
    IP-cím: 192.168.0.1

Kettes számítógép:
    IP-cím: 192.168.0.2 (Az IP-cím utolsó számát növeltük, a többi számítógép esetében is ugyanígy járjunk el!)
  3. Vissza az első számítógép "Hálózat központjába" arrow.gif Vezeték nélküli hálózati kapcsolatok kezelése arrow.gif Hozzáadás arrow.gif Ad-hoc hálózat létrehozása, majd Tovább:
    IPB kép

Nyugtázzunk mindent!
  4. A többi PC-n kézzel állítsuk be a Wi-Fi kapcsolódást, minden adatot megfelelően megadva (SSID, titkosítás)
Pjotr
Enyém.
Koko1444
HELLO!
Köszi a leírást, nagyon jól sikerült.
Lenne egy kérdésem, egy kis házi szervert építek és azt szeretném megtudni hogy ha raknák bele egy wifi kártyát tudnák-e vele vezeték nélküli hálózatot kialakítani Windows 7 alatt?
Próbáltam a Vistás módszert, és amikor a 3. lépésnél a Hozáadás után vagyok ott csak egy lehetőséem van "Hálózati profil kézi létrehozása", ami nek a leírása úgy hangzik hogy "Hálózati profil létrehozása a létező hálózat megkeresése, majd hálózati profil mentése a számítógépre. ...". Ebből úgy vettem ki hogy ez csak egy meglévő pillanatnyilag nem látható vezeték nélküli hálózat jövőben történő csatlakozásához jó, de könnyen lehet hogy tévedek..
Gyors válaszodat előre is köszönöm.
Pjotr
Nem világos, hogy mit szeretnél. Amikor hozzá szeretnél adni egy vezeték nélküli hálózatot a meglévőkhöz, akkor 2 lehetőséged van:
  • Az egyik az, amikor csatlakozol valahova, tehát már van létező hálózat pl. egy AP-tól.
  • A második, amikor nincs, de szeretnél gépek között hálózatot kialakítani: ad-hoc
Mivel szervert említettél, így gondolom, hogy arról menne az internetmegosztás, így neked az ad-hoc kell. Ezt kialakítod, megcsinálod a megosztást, majd ehhez a hálózathoz csatlakoztatod a többi klienst, immáron az első menüpont használatával.
Koko1444
Aha... nekem még akkor is csak 1 választási lehetőség van , minden bizonnyal a windows 7 starter rel lehet a gond , meg próbálom ultimate-tel, írok ha végeztem , addig is mindent kösz
Pjotr
Vagy a WiFi kártyád nem tud AP-ként menni. hmm.gif Olvass utána!
Soma01
Mindig titkosítatlan, nyílt kapcsolatot kell állítani? Így bárki kapcsolódhat.
Csaba_#
question.gif
Ezt most pontosan mire is érted? unsure.gif
stabipapi
Sziasztok!
Adott a két gépünk.A router a Win7 32bit-es pc-nél van. A másik gép az aláírásom.A kettő UTP kábellel összekötve és mindkettőn Avast5 free Antivírus,és Pc Tools Plus 6 free tűzfal van.
A kérdésem a következő. Win 7 alatt hogy tudnám beállítani a hálózatot úgy hogy bizonyos mappákat,partíciókat tudjanak írni olvasni egymásról.
Köszönöm a segítséget.
KGigi
A legegyszerűbb, ha engedélyezed a megosztásokat publikus hálózaton, és simán megosztod a kívánt mappákat teljes joggal.
stabipapi
Köszönöm.Ezen a gépen megcsináltam(aláírás), a lányom gépén holnap de. mert már lekapcsolta.
KGigi
Ok. Na ezt most átteszem a helyére a router nélküli hálózatokhoz. smile.gif
stabipapi
Hát valamit elrontottam mert a total commander-ben nézve a hálózat ikonra kattintva mindegyik gép csak a saját megosztott mappáit és meghajtóit látja.
KGigi
A tűzfalakat lekapcsoltad? Később majd be lehet állítani, de egyelőre próbáljuk anélkül. Olvasd el ennek a topiknak az első hozzászólását is. Azoknak a beállításoknak meg kell lenniük.
stabipapi
Tűzfallal és anélkül is most már látják egymást a gépek.Ha meg akarom nyitni a megosztott mappákat ezt kapom.
http://imagerz.com/QEMXUEtvAwJVBV9ORAVR
Talán holnap több időm lesz belemélyedni a megoldás keresésébe.
KGigi
Pingelni tudják egymást?

(Parancssorban ping -t <<IP-cím>>)
stabipapi
A ping eredménye a router nélküli gépnél.

http://imagerz.com/QEMXC0tvAwJVA1NNFQVR
LBANDI
A hálózati és megosztási központban a speciális megosztási beállítások módosításoknál nézd át a beállításokat. Nekem úgy jött össze a megosztás, hogy a megosztás jelszavas védelmet kikapcsoltam.
Pjotr
Ajánlanám áttekintésre

Másrészt nem igazán értem, miért nem Windows 7 környékén kerestél megoldást, hiszen ez a része már operációs rendszer függő, nem a hardveren múlik.
stabipapi
A pingelni tudják egymást.Sikerült megoldani a hálózati beállítást, úgy hogy a tűzfalban a profilt át kellett állítani a Public-ról Home-ra (úgy súgta egy ismerős).
Mindenkinek köszönöm a segítséget.
KGigi
IDÉZET(KGigi @ 2010. április 5. 20:23) *
A legegyszerűbb, ha engedélyezed a megosztásokat publikus hálózaton, és simán megosztod a kívánt mappákat teljes joggal.

Ezzel ugyanezt érted volna el. Nem hiába mondtam...
stabipapi
Hát igen. De úgy látszik nem értettem meg. A lényeg hogy jó lett.
Bocs, és köszi még egyszer.
zoli1234
Sziasztok

usb-s t-mobil 3g-s internetkapcsolat megosztása kellene...
windows 7-es laptop (Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter is megjelenik,) és pl iphone, netbook között

http://pcworld.hu/windows-7-szelidito-iii-20100323.html?p=3

"Saját hotspot

A Windows 7 képességeit bemutató korábbi cikkeinkben viszonylag kevés szó esett az operációs rendszer egyik lényeges újdonságáról, amellyel gyakorlatilag hotspottá varázsolhatjuk a WLAN-kártyával rendelkező hordozható gépeinket. A virtuális Wi-Fi-szolgáltatás ugyanis a működése során szoftveresen két részre osztja adapterünket, így egyszerre fogadhatjuk a bemenő forgalmat, ugyanakkor továbbíthatjuk is azt a virtuális eszközzel. Így akár egy elérési pontot is létrehozhatunk, illetve párhuzamosan két jelre is csatlakozhatunk.
"
Végigcsináltam a cikkben leírtakat, a virtual wifihez sikerült kapcsolódni, de internet elérés nincs .
Mi lehet a probléma?
nyilvánossá tettem , megosztottam ... semmi..

segítségeket, ötleteket előre is köszönöm
KGigi
Szerintem jobban jársz a Virtual Router nevű programmal. Mindent intéz helyetted. Szóval ha nem a kihívás kedvéért csinálod az egészet, ez lényegesen egyszerűbb.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.