Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Mikrofon előerősítő gerjedés gátlása
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Digitális élet, otthon
web
Hali!
Építettem egy mikrofon előerősítőt és adapterről táplálom és az a gond vele, hogy valamiért gerjed. De ha lefogom az előerősítőn levő kimeneti kondit, akkor ok minden, de most itt a kérdés az, hogy segítsen nekem az aki tud rajzot szerezni, hogy ilyen szűrőt hogyan építhetek.
Az adapter 9V os.
atzs
Mit csinál, ha elemről táplálod? Akkor is gerjed? Ha nem, akkor az adapterrel lehet gond.
Az is egy lehetőség, hogy túlerősíted a jelet. Nekem a RIAA korrektorom csinált ilyet, csak egy ellenállást kellett benne kicserélni kisebbre.
web
@atzs
Igen, adapterről is gerjed, meg elemről is.
Csak akkor nem ha lefogom a kimenő kondit ami 2,2uF és 16V.
De megadom a rajzott: Kapcsolási rajz, Összerakás.
arpsoft
Az out-ról a jelet gondolom árnyékolt madzaggal viszed tovább. Hová kötötted az árnyékolást?
Próbáld meg a zout oldalon nem bekötni a kábel árnyékolását, csak a vevő oldalon.

Ha átkötöd a kondit, akkor csak annyi történik, hogy nem lesz a kimenet a tápfeszültségtől független, illetve felkúszik a kimenet egyenpotenciálja a tápfeszültség felére. Ez lehet, hogy megakadályozza a gerjedést, de nem egészséges.
Ha nincs összekötve a két elektronika csak a jelvezetékkel, akkor végeredményben potenciálfüggetlen kapcsolást kapsz.

Próbáld meg.
web
A kimenetről a jel egy kicsike erösítőre megy amivel jobban hallom az az egészet.
De azt nem értem, hogy mivel én föld vagyok azaz vezetem a feszültséget és a kondira teszem az ujjan megszűnik a gerjedés, de a bejövő tápfeszültség negatív felére is teszem ugyan ez az ábra, megpróbáltam amit leírtál, elszált 1 ellenállásom, kicseréltem és most jó, de gerjed, nekem egy elektrómérnök emberke mondta, hogy szűrőt kell csinálni eléje, csak azt nem tudom, hogy hogyan kell.
Ezért kérem a segítségeteket.
De nem árnyékolt kábelen viszem a jelet, hanem szina pici vékony vezetéken.
arpsoft
Na azt cseréld ki árnyékoltra, mert különben mindig ilyen lesz.
atzs
Arpsoft: Mi lenne, ha kisebbre venné az R3 ellenállást? Régi emlékeim szerint ha kisebbre veszi, akkor kisebb lesz az erősítés, és megszűnhet a gerjedés.
arpsoft
Az erősítést jelen esetben az R3 és a C2-R4-P1 határozza meg.
A C2 csak egyenáramú leválasztást végez, hogy az IC munkapontja ne másszon el (ezt a 2x 47k osztó állítja be)
Ha a P1 rövidzár állásban van, akkor az erősítés R3/R4=1000, ha maxon van, akkor R3/(R4+P1)=152,5.

A gerjedést valóban meg lehet akadályozni, ha a visszacsatolás karakterisztikáját megváltoztatjuk.
Ha a visszacsatoló ágat aluláteresztővé tesszük, akkor nem fog gerjedni, viszont a magasabb frekvenciáknál nem lesz szép a fázis karakterisztika.
web
Na most akkor eddig értem, de pontossan mit is tegyek?
Mit cseréljek ki?
Vagy tegyem kisebbre.

Ja és azt még nem mondtam, hogy valamiért összefogja a Kossuth rádiót??
Halkan lehet hallgatni.
atzs
Hogy klasszikust idézzek: "Na azt cseréld ki árnyékoltra, mert különben mindig ilyen lesz."

Ha a berendezés középhullámú rádióvevőként is funkcionál, akkor elég egyértelműen gondok vannak az árnyékolással.
web
De akkor kaphatnék valami végeredményt, hogy mit tegyek?
Ki kivel gerjed a panelon az alkatrészek?

Itt van 3 kép róla:
kép1, kép2, kép3
atzs
Használj árnyékolt kábelt az előerősítő kimenetén és bemenetén egyaránt.

Ha nem fémházban van, akkor érdemes lehet betekerni alufóliába (Faraday-kalitka...). Ha attól javul a helyzet, akkor fémházba kell tenni.

Ha mindezek nem segítenek, akkor ha jól értettem Arpsoft leírását, a P1 potival tudod szabályozni az erősítést, de csak óvatosan, mert ez mellékhatásokkal is jár. Kérdés, hogy ezeket (mármint a mellékhatásokat) hallod-e...
web
Rájöttem, hogy nem az a baj, hogy összeszed minden jelet, hanem azért szedd össze minden jelet mert az adapter nem simitja le 100% az egyenárramot, kirpóbáltam 9v elemmel és úgy jó.
atzs
IDÉZET(web @ 2005. július 15., 16:20 - péntek)
Igen, adapterről is gerjed, meg elemről is.

Na most akkor mi van? ani_wink.gif

Hasonlót én is tapasztaltam, ezért kérdeztem eleve az elemes üzemmódot. De attól még az árnyékolt kábel kell!
web
Rendben!
Árnyékoltam, jónak jó, csak elemről, az adapterrel valami van.
Tettem rá vasmagot, de nem segít az sem, a doboz doldot még nem próbáltam.
arpsoft
Vegyél egy jó nagy, mondjuk 2200uF-os kondit. Forrasszad rá a nyákra, a pozitív felét a táphoz, a negatív felét a földhöz. Ez majd valamelyest elsimítja a tápkocka zavaró jeleit.

Azt tudni kell, hogy az elemből ilyen fesz jön ki: _______________
a tápkockából meg ilyen: --------------------

Ez rá is van rajzolva az adapterekre, hogy lüktető egyenáramot adnak, ezért nem árt egy kis simítás még utána.
web
Megpróbáltam a kondit és jó, igaz, hogy még van ben egy kis zavarodás de naggyából tiszta, kipróbáltam, hogy becsomagoltam, alufoljába és nem segitet rajta, ha hozzá értem akkor jött a háttérben elég jól hallhatóan a kossuth rádió.
arpsoft
Akkor a kondi elé még tegyél be a plusz ágba egy 10 Ohm 1W-os ellenállást.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.