Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: X-akták
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
mizsi
Tegnap valami elég fura történt.
Valamelyik nap írtam, hogy beszereltem a 3+2-es PCI-os USB-met. Még a driver telepítése után sem sikerült működésre bírni, egy kis BIOS beállítást kellett neki adni, valami USB-s engedélyezés tkellett Auto-ról Enable-d-re állítani, hogy működjön. Ez tegnapig rendjén is volt. Tegnap feltettem az Avast!- vírusírtót, mely megtalálta a Kuang32 trójait, mellyel semmit nem tudott csinálni (lásd Avast! topik). Mindegy, gondoltam csökkentett módban menni fog. Újraindítom a gépet, csökkentett módban, de ekkor a PS/2-es egér nem volt hajlandó működni! Furának találtam, mert rendes indításanál működik, csökentett módban pedig nem (holott korábban ott is működött). Én kapásból az USB-s BIOS beállítással hoztam összefüggésbe (azt nem tudom, mi köze a PS/2-es egérnek az USB porthoz, ráadásul a PS/2-es billentyűzet meg működik csökkentett módban is), így újabb BIOS buherálás. PS/2 mouse engedélyezése Auto-ról Enabled-re. Így sem megy az egér. Vissza a BIOS-ba. Egér újra Auto-ra, és az USB-is! Szerintetek mi történt? Az egér működött csökkentett módban, és figyeljetek: az USB is működik rendes indításnál (holott erre drivertelepítés után, BIOS állítás elött nem volt hajlandó).
pannonboy
Ez tényleg egy X-aktás történet! weep.gif weep.gif weep.gif
Vedd fel a kapcsolatot az FBI-al
arpsoft
Ha az alábbi esetet valaki megmagyarázza, annak nagyon örülnék.

Van egy dos-os, clipperben íródott könyvelőprogram. XP alatt futtatjuk, helyi merevlemezről. A környezeti változók rendesen beállítva, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.
Lejárt követelések kigyűjtése 15 perc! blink.gif

Átraktuk az egész könyvelőprogit egy Novell 4.11-es szerverre. Onnan fut minden, az XP továbbra is ott van, de a progi a szerverről indul.
Lejárt követelések kigyűjtése 2 perc! question.gif

Nem helyben kéne gyorsabbnak lennie?

Az XP egyébként teljesen jó tempóban működik, nincsenek hardvergondok.
Adani
Érdekesek. Nálam ez történt pár napja:
Bevittem a gépet a koliba, itt netezni, csak a sulitól bérelt hálókártyával lehet, hát nosza, beszereltem a gépbe, és gyerünk. A net ment is, de az MSN nem, holott állítólag engedélyezve van. Körbe is jártam ott ment, megkérdeztem mit állítottak be rajta, mondták, hogy semmit. És próbálkoztam, nem ment. Másnap hazaérek a suliból, bekapcsolom a gépet,indul az MSN, és képzeljétek működött. Azt most sem értem, hogyan javult meg magától, de ment. És azóta is megy. Tegnap pedig a Skype javult meg ugyanígy, az sem működött eddig sehol, sőt volt, ahol még tegnap sem ment, nálam most megy.
atzs
@arpsoft
Szvsz a Novell szerver a lehető legintenzívebben cache-el. A sejtésem az, hogy az egész adatbázist benyalta a memóriába az első alkalommal, és valójában onnét dolgozik.

A szerver használatát te ismered, de ha feltételezhetjük azt, hogy a könyvelőprogram adatállományai a leggyakrabban használt fájlok a szerveren, és a többi rendszeresen használt állománnyal együtt még elférnek a memóriában, akkor ez a megoldás.

Az XP hiába gyors, a memóriájét telepakolja minden "marhasággal", amire egy Novellnek nincs szüksége, pl. Office, levelezőprogram, víruskereső, stb.
arpsoft
atzs:
ezt megérteném, ha a program fizikailag a novellen futott volna. De nem ez volt, hanem az XP-n be volt mappelve a novelles kötet, és onnan futott a program.

Most kipróbáltam egy NT-n is. Onnan is sokkal gyorsabb.

Miért gyorsabb a fájlkezelés a 100Mbit-es hálózaton keresztül, mint helyben.
Ennyire gagyi lenne a Win optimaliálása?
nagygabor
A legegyszerűbb X-aktás eset az, hogy a windows mért sz.......rik be olyan könnyen?
Erre tudja valaki a választ?
Szerintem még a fejlesztők sem. roll.gif
arpsoft
Mert nagyon érzékeny a hibás memóriakezelésre, illetve (Win98 és Me esetén) a folyamatok nagyon függnek a kerneltől és viszont, ezért a legkisebb probléma is a kernel borulását eredményezheti.

A megoldás: jó programokat kéne írni, amiben teljes a hibakezelés.
Adani
Ráadásul a win98-ban még az is megengedett volt, hogy a programok belepiszkáljanak a Windows DLL-jeibe, meg, hogy akárhová pakolhattak dolgokat, ill. a kernel saját memóriaterületére is írhattak, ill. a megszakításokat is tilthatták, ha ahhoz volt kedvük. Előfordulhatott, hogy egy bizonyos DLL-t már több progi megpiszkált, ezt-azt beleírkálva, meg kiszedve belőle ( esetleg olyat is, ami más proginak kellett volna), majd pedig az uninstallja szépen letörölte és visszatette az eredetit. Ezért a többi progi, ami belepiszkált már nem működött. Az XP-ben ( és a 2000-ben) már nem lehet ilyet csinálni, azért is stabilabbak.
nagygabor
Meg szerintem még vagy ezer okból.
Itt nem a megmagyarázhatatlanság az X-akta, hanem a sok OK!!
atzs
IDÉZET(arpsoft @ 2005. szeptember 14., 9:47 - szerda)
Ezt megérteném, ha a program fizikailag a novellen futott volna.

Nem kell hozzá. Elég az, hogy a teljes adatállomány a memóriában van. Úgy szolgál ki, hogy közben nem végez lemezműveletet.

A fileszerver erre van optimalizálva. A kliens rendszer meg az alkalmazások futtatására.
arpsoft
Tehát szerinted, ha egy program sok fájlt használ egyszerre, akkor gyorsabban futhat a 100Mbit/sec-es hálózaton keresztül, mint a 66 Mbájt/sec-es vinyón keresztül?

Ezt csak azért kérdezem, mert van egy 16 bites Win számlázó alkalmazás is, ami lassabban fut a szerverről, mint helyben, mert rengeteg adatbázis írás olvasást végez.
atzs
A kérdés jó. blush.gif Ha közben folyamatosan sokat akar írni is, akkor a szervernek hozzá kell nyúlni a merevlemezhez.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.