Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: ESET Smart Security érvényességének meghosszabbítása
PC WORLD Segélyvonal > PC WORLD > CD/DVD melléklet
BigZee
Sziasztok!
Telepítettem a gépemre a DVD-mellékletről az ESET Smart Security-t, és nagyon elégedett vagyok vele, de lenne egy kérdésem: ha azt szeretném, hogy mindig a program legújabb verziója fusson a gépemen, akkor minden hónapban újra kell telepítenem? (A jelek szerint csak a vírusadatbázis frissül automatikusan, maga a program nem.)
Spányik Balázs
Nem kell újratelepíteni, csak újra kell regisztrálni a következő számban megjelenő kóddal. Egyébként a DVD-n levő szerintem semmiben sem különbözik a megvásárolható változattól, tehát ha kijön új verzió, ugyanúgy le fogja tölteni. Amúgy sem jellemző az Esetre, hogy túl gyakran frissítenék a motort, a 3-as megjelenése óta (ami valamikor tavaly ősszel volt) eddig kétszer frissítettek.
Judo Judy
Sziasztok!
A mai napon szerettem volna az ESET Smart security-hez felhasználó nevet és kódot kérni azonban nem jön be az oldal csak különböző0 "Warning"sorok. Ha a "/" jel utáni "PCworld"-t elhagyom akkor is a warning feliratok jönnek be, majd alatta az ESET főoldala?

Tudtok valamit ennek az okáról?

Tisztelettel Judy
Spányik Balázs
Nálam most működik.
Judo Judy
Szia Balázs!
Most akartam szerkesztéssel beírni, hogy most már működik, valami ideiglenes hiba lehetett.
Köszi.

Tisztelettel:Judy
anda
IDÉZET(Spányik Balázs @ 2008. március 18. 13:10) *
Nem kell újratelepíteni, csak újra kell regisztrálni a következő számban megjelenő kóddal.

De az ugyebár nem erről szól, hanem az adatbázis frissítéséről. A kérdés most magának a szoftvernek a frissítése volt. Ez viszont nem úgy látszik, hogy menne "belülről", azaz termék önmagát szerintem nem tudja frissíteni.

IDÉZET(Spányik Balázs @ 2008. március 18. 13:10) *
Egyébként a DVD-n levő szerintem semmiben sem különbözik a megvásárolható változattól, tehát ha kijön új verzió, ugyanúgy le fogja tölteni. Amúgy sem jellemző az Esetre, hogy túl gyakran frissítenék a motort, a 3-as megjelenése óta (ami valamikor tavaly ősszel volt) eddig kétszer frissítettek.

Az eset.hu oldalról jelen pillanatban letölthető verzió: 3.0.672. A márciusi újság DVD mellékletén lévő verzió: 3.0.566 volt (akkor raktam fel, ez fut jelenleg a gépemen, minden hónapban frissítve a kódot, ami lehetővé teszi, hogy a vírus adatbázis - de csak maga az adatbázis - naprakész legyen)

Az októberi DVD mellékleten lévő ess_nt32_hun.msi fájlból számomra nem derül ki a verzió, de digitális aláírás időbélyegzője ezt mutatja: "2008. március 18. 11:37:51" és a fájlnak a mérete 20.347.904 byte, szemben az eset.hu oldalról jelenleg elérhető anyag 23.025.664 byte-os méretével.

Fentiekből nagyjából egyértelműnek tűnik, hogy a mellékleten nem a legrissebb verzió van, így nem érdemes onnan havonta újratelepíteni (hiszen azt nem frissítik).

Ezek után logikus a kérdés: frissíthető maga a szoftver másképp, mint letölteni az eset.hu oldalról (a megkapott névvel és jelszóval engedi)? Tervezi-e a magazin szerkesztősége frissíteni a lemezen lévő verziót? Ha nem, miért nem? A dolog nem szőrözés, nem mellékes, mert egyes problémák kapcsán a hivatalos felhasználói fórumban a cég szakemberei mindig a legutóbbi verzióra történő frissítést javasolják (mint általában, a legtöbb szoftver esetében).
anda
Ja, a jelenleg letölthető verzió digitális aláírásában a timestamp: "2008. augusztus 21. 12:27:53", tehát a méretet nem tekintve (nem mintha az nem lenne jelen esetben viszonyítási alap, de mégsem elég todományos, mondjuk. szóval ettől eltekintve) is egyértelmű, hogy nem ugyanaz van a lemezen, mint a cég honlapján. Ez az egy biztos.
Richy
Maga a program valóban nem frissül, de ez mindig így volt ESETnél. Azonban a programösszetevők frissülnek (a névjegy alatt láthatóak a modulok).
Spányik Balázs
Nem teljesen értem a problémát. Nem mindegy, mi van a lemezen, ha a kapott név-jelszó párossal beszerezhető a legújabb verzió? Már ha ez bárkit is érdekel. Ha tegnap jó volt az x. verzió, attól még nem romlik el, hogy a cég weboldalán megjelent az x+1, hm?

Tervezzük-e frissíteni és ha nem, miért nem? Nem tudom. Ha a szerződésben az van, hogy a Sicontact adja a szoftvert, és ezt adta, akkor tőlük kell megkérdezni. Ha a szerződésben az van, hogy azt teszünk fel, amit akarunk, akkor abban a pillanatban tervezzük frissíteni, mihelyst Szabolcs észreveszi, hogy van újabb.
anda
IDÉZET(Richy @ 2008. október 21. 21:39) *
Maga a program valóban nem frissül, de ez mindig így volt ESETnél. Azonban a programösszetevők frissülnek (a névjegy alatt láthatóak a modulok).

Vajon micsoda maga a program az összetevőkön kívül? Elegendő-e a maximális biztonsághoz, hogy az összetevők frissülnek? Mikor érdemes frissíteni mégis a teljes programot? Érdekes kérdések, és bár nem feltétlenül itt várom ezekre a választ, ha valaki tud konkrétumot, meséljen!
anda
IDÉZET(Spányik Balázs @ 2008. október 22. 8:43) *
Nem mindegy, mi van a lemezen, ha a kapott név-jelszó párossal beszerezhető a legújabb verzió? Már ha ez bárkit is érdekel. Ha tegnap jó volt az x. verzió, attól még nem romlik el, hogy a cég weboldalán megjelent az x+1, hm?

Huhh, ez kicsit lazára sikeredett!

Egyáltalán nem mindegy, hogy mi van a lemezen, amennyiben a felhasználó nem tudja, hogy mit kap. Ha viszont pontosan közlitek, akkor tulajdonképpen mindegy, mert akkor el tudom dönteni, hogy használom, vagy nem. Nagyon szürreális arra hivatkozni, hogy a megadott havi kód segítségével kapott név és jelszó párossal letölthető a legfrissebb verzió, és ezért teljesen mindegy, hogy mi a lemezmelléklet pontos tartalma, hiszen ezzel az erővel nem is kellene rá tartalom, elegendő lenne a kód, aztán mindenki csináljon, amit akar, töltse le, amit akar. Az pedig egyenesen döbbenetes, ha egy szakíró, szerkesztő, rovatvezető (akármi, satöbbi) azt kérdezi, hogy miért érdekelne bárkit is a biztonsági szoftver verziószáma. Nem fogom ezt most magyarázni, legyen elég annyi, hogy az ESET hazai munkatársa közlése szerint természetesen mindig a legutóbbi verziót kell használni, és arra a kérdésre, hogy megéri-e a frissítés, ha ez ebben az esetben úgy megy, hogy teljes egészében le kell szedni az aktuális telepített verziót, és csak úgy lehet felrakni az újabbat (mert csak így lehet, de szerencsére a teljes beállítás kimenthető, és az új telepítésbe beolvasható), szóval hogy ebben az esetben is megéri-e a legújabb verzióra váltás, az a válasz, hogy igen.

IDÉZET(Spányik Balázs @ 2008. október 22. 8:43) *
Tervezzük-e frissíteni és ha nem, miért nem? Nem tudom. Ha a szerződésben az van, hogy a Sicontact adja a szoftvert, és ezt adta, akkor tőlük kell megkérdezni. Ha a szerződésben az van, hogy azt teszünk fel, amit akarunk, akkor abban a pillanatban tervezzük frissíteni, mihelyst Szabolcs észreveszi, hogy van újabb.

Ez meg milyen válasz!? Hogy nem tudom? Hát én tudjam? Ez itt nem a PC World saját fóruma? A válaszok nem a PC World válaszai? Mi közöm nekem a Sicontact-tal kötött szerződésetekhez? Nem tudom, ki az a Szabolcs, de ha a második helyzet áll fenn az említett szerződésben, akkor szólni kellene neki, hogy nem vette észre az újabb verziót. Persze ha az első verzió az igaz, akkor a Szabolcsnak nem kell ezt figyelnie. Ebben az esetben a válasz úgy kezdődne, hogy "A Sicontact Kft-vel kötött szerződésünk alapján...". Az válasz lenne, a fent idézett nem az.
Spányik Balázs
IDÉZET(anda @ 2008. november 16. 19:40) *
Egyáltalán nem mindegy, hogy mi van a lemezen, amennyiben a felhasználó nem tudja, hogy mit kap.

De a felhasználó pontosan tudja, hogy mit kap: biztonsági szoftvereket. Hogy azon belül ez most az x.y.z vagy x.y.z+53-as verzió ez a felhasználók túlnyomó többségének teljesen semmitmondó információ.

Abban egyetértünk, hogy úgy illene, hogy a lemezen mindig a legfrissebb legyen fent, de hogy ez az olvasók nagy részét teljesen hidegen hagyja, az is biztos. A történet lényege pont az, hogy nem kell újratelepíteni a szoftvert, hanem elég csak újraregisztrálni és beírni a kódot. Rajtad és kb. még két tucat másik emberen kívül senkinek semmit nem mond az, hogy 50-nel arrébb tolták a harmad rangú verziszámot, de erre írtam azt, hogy ez a kéttucat ember meg már réges rég letöltötte a weboldalról a legfrissebb változatot, mire a CD egyáltalán megjelenik, tehát az információ, miszerint ebben a hónapban nem a 3.0.274 hanem a 3.0.321 van a CD-n teljesen irreleváns. Mondjuk ettől persze az újságban elférne, ezt belátom.

Egyébként is úgy gondolom, hogy 2008-ban a szoftvernek volna kutya kötelessége erre figyelmeztetni a felhasználót, különösen akkor, ha a változás esetleg tényleg fontos és nemcsak kozmetikai. Arról nem is beszélve, hogy akár a frissítést is elvégezhetné saját maga. Az Egyszeri Felhasználó nem szeret telepíteni, pláne nem újratelepíteni, úgyhogy ez a forgatókönyv, ami állításod szerint az ESET hazai munkatársaitól származik, teljesen halott.

IDÉZET
Az pedig egyenesen döbbenetes, ha egy szakíró, szerkesztő, rovatvezető (akármi, satöbbi) azt kérdezi, hogy miért érdekelne bárkit is a biztonsági szoftver verziószáma.

Húha! Akkor döbbenjünk meg alaposan, mert ez a szakíró, szerkesztő, rovatvezető (akármi, satöbbi) nyíltan vallja ugyanezen a fórumon, hogy nem kell a számítógépekre biztonsági program, ha képesek vagyunk a gépünket ésszel használni, és immáron közel egy éve nem is használ semmi ilyesmit a saját otthoni gépén, eltekintve a Windows beépített tűzfalától. Ott a bizonyíték rá a Biztonság témakörben, hogy az emberi hülyeség ellen a szoftverek sajnos jobbára tehetetlenek. yikies.gif
IDÉZET
Ez meg milyen válasz!? Hogy nem tudom? Hát én tudjam?

Ez meg milyen válasz? Hogy én tudjam? Ki mondta, hogy te tudjad? roll.gif

IDÉZET
Ez itt nem a PC World saját fóruma?

Nem. Ez egy a PC World saját fórumára megszólalásig hasonlító tárgy. smile.gif

IDÉZET
A válaszok nem a PC World válaszai?

Az attól függ. A én válaszaim jobbára az én válaszaim. (Lévén már két éve nem dolgozom a PC Worldnél, csak a PC Worldnek. Elég jelentős különbség.) Tekintve, hogy halvány fogalmam nincs, hogy mi miért kerül vagy nem kerül fel a lemezmellékletre, és hatásom sincs a történetre, ezért felvázoltam neked két lehetséges megoldást. Ha ezt nem tettem volna meg, a mai napi egyetlen hozzászólás nem volna a felvetésedre. Lehet, hogy úgy jobban jártál volna, de akkor nem volna min köszörülnöd a billentyűzeted, nem igaz? ani_wink.gif
anda
IDÉZET(Spányik Balázs @ 2008. november 18. 2:27) *
A történet lényege pont az, hogy nem kell újratelepíteni a szoftvert, hanem elég csak újraregisztrálni és beírni a kódot.

A jelen történet lényege ott van a topic nyitókérdésében: "Ha azt szeretném, hogy mindig a program legújabb verziója fusson a gépemen, akkor minden hónapban újra kell telepítenem? (A jelek szerint csak a vírusadatbázis frissül automatikusan, maga a program nem.)" És mi volt erre a válasz? "Nem kell újratelepíteni, csak újra kell regisztrálni a következő számban megjelenő kóddal. Egyébként a DVD-n levő szerintem semmiben sem különbözik a megvásárolható változattól, tehát ha kijön új verzió, ugyanúgy le fogja tölteni."

Ehhez képest újra kell telepíteni (ha valaki nem hisz nekem, kérdezze meg maga a hazai képviseletet), mert az újraregisztrálás csak adatbázis frissítését biztosítja. És ehhez képest a DVD-n lévő verzió nem ugyanaz, mint a megvásárolható (ez speciel nem is tudom, hogy jött ide, ez a vásárlás dolog), mert nem a legfrissebb van a lemezmellékleten. Innen indult a történet, ezek után kezdett engem is jobban érdekelni a dolog (de eleve azért néztem körül a fórumon, mert magam is a program frissítéséről szerettem volna tájékozódni), és általam megismert részletek után logikusan adódtak bizonyos kérdéseim. Ezeket itt feltettem, de válasz helyett értetlenkedés, vállvonogatás, és "nem tudom" jött csak. Ha ez a spanyikbalazs.hu oldal fóruma lenne, akkor ezt nyilván el kellene fogadni, de ha a Pc World hivatalos fóruma, akkor nem. Teljesen érdektelen, hogy alkalmazott, vagy bedolgozó, vendégmunkás, vagy kiemelt felhasználó vagy. Ha a pcworld.hu fórumán adminisztrátorként megnyilatkozol, akkor azzal minden alkalommal a Pc World magazin nyilatkozik meg. Ez lenne a normális, hiszen nyilván senki nem azért jön ide, hogy veled (vagy bármelyik másik adminisztrátorral) beszélgessen, hanem hogy az újságtól kérdezzen.

Ha itt más a koncepció, akkor az meglehetősen szokatlan, és viszonylag értelmetlen is. De persze, ha tudom, akkor ennek megfelelően kezelem a helyzetet. Most már tudom, de elsőre meglepett.

IDÉZET(Spányik Balázs @ 2008. november 18. 2:27) *
Lehet, hogy úgy jobban jártál volna, de akkor nem volna min köszörülnöd a billentyűzeted, nem igaz?

Nem köszörülni jöttem ide, hanem egy engem érdeklő - a Pc World havilappal, és annak lemezmellékletével kapcsolatos - kérdésre szerettem volna választ kapni. Ez végül is sikerült, de nem igazán úgy indult, hogy sikerülni fog, ezért keletkeztek olyan körök, amelyek alkalmasint feleslegesnek tűnnek így utólag.
Spányik Balázs
Igazad van, az eredeti kérdésfelvetésre nem túl szerencsés az a válasz. Mentségemre szóljon, hogy amikor írtam, fogalmam nem volt róla, hogy a NOD-ban csak dísznek van benne az a funkció, ami a programfrissítéseket töltené, és egyáltalán nem működik.

Egy tökéletes világban a NOD letöltené a saját programfrissítéseit, a PC World lemezmellékletén mindig a legfrissebb verzió volna fent, a szerkesztőség pedig jelen volna a saját fórumán.

Szomorú, de nem élünk tökéletes világban.

A SiContactot meg csókoltatom; itt a NOD changelogja, jól látható, hogy a frissítések leginkább hibákat javítanak. Egy év alatt volt talán két olyan frissítés, ami funkcionális továbbfejlesztést hozott? Ha semmi gondom nincs a NOD-dal (mellesleg 32 bites Windowst használok), akkor miért vesződjek azzal, hogy hogy eltávolítsam a 3.0.669-et és feltelepítsem helyére a 3.0.672-t? A világon semmi értelme.
Dávid Csaba
Csendesen jegyzem meg, hogy a 3.0.650 van fent (ESS) és a legkisebb mértékben sem érdekelt eddig, hogy van-e ennél frissebb. Csak most, hogy az utolsó pár hozzászólást elolvastam, tudtam meg ezt is. Ettől függetlenül ezután sem nyomkodom a Letöltés gombot, s nem is ellenőröm havonta ezután sem a friss verziókat. Majd ha kapok hírlevelet, vagy az újságban olvasom, hogy most aztán kötelező az újratelepítés, mert olcsóbb lesz a kenyér, majd akkor nekiesek. tongue.gif Addig meg örülök, hogy megy a gép és rendben van a registry is. ani_wink.gif
Le Banner
Nyugtatásul mindenkinek.
Már elérhető és letölthető az ESS (Beta) 4 és a NOD32 (Beta) 4
Spányik Balázs
Napok óta rosszul aludtam emiatt... ani_wink.gif yes.gif
Le Banner
Na akkor ( az elmúlt napok után végre tongue.gif) lesz egy nyugodt és pihentető éjszakád is ... yes.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.