NeeRO
2008. január 27. 16:39
Sziasztok!
Lenne egy komoly gondom! XP mellé feltettem az Ubuntut. Úgy néztek ki a partíciók, hogy c: Windows oprendszer; d: Windows programok. Aztan a Linux feltette magát ezek utan. A gondom az, hogy utána meggondoltam magam, és a Windowsban a Partition Magickel letöröltem a Linux partíciójat, és hozzácsaptam a d:-hez, ahogy eredetileg volt. Viszont újraindítás utan nem bootol be az XP! Kiírja, hogy grub loading stage2, aztán pedig azt, hogy minimal bash-like line editing... mindezt egy dos-os felületen. Most az ubuntu live CD-ről írok. Annyit tudtam csak utánaolvasni, hogy a grubbal felülírtam az mbr-t, ahonnan az XP is bootol. Hogyan tudnám megcsinálni, hogy minden a régi legyen és az XP bootoljon be?
Válaszokat előre is köszönöm!
Linuxbarát
2008. január 28. 6:44
Szia!
Újratelepíted az XP-t, és megoldódik a probléma.
Doc
2008. január 28. 7:46
Vagy javítókonzolból fixboot, és fixmbr parancsok.
Amúgy a problémát nem értem, mert az ubuntu jól elvan az XP mellett, és mindkét rendszer tökéletesen használható. Az más kérdés, hogy érdemes lett volna telepítés előtt utánaolvasni, és floppy-ra tenni a grub-ot, mert ha az említett 2 parancs nem oldja meg a problémát tényleg újra kell telepíteni...
NeeRO
2008. január 28. 18:16
Sziasztok!
Végre megtaláltam a pontos választ azoknak, akinek nincs floppy meghajtója és nem akarja újra tenni a Windowst:
Beteszed a windows telepítő cédéjét, és megvárod, hogy a kék ablakban elkezdje betölteni az alapdolgokat. A vége felé nyomogatod az f10-et ezerrel. Azután bejön a helyreállítási konzol, de sietned kell, mert elkezd visszafelé számolni. Amúgy azt kell beírni, hogy EXIT és aztán nyomsz egy entert.
Utána pedig fixboot C:, nyomsz egy igent a kérdésre, ezek után fixmbr, és megint egy igen, aztán működni fog egy restart után!
Doc
2008. január 29. 11:19
Nem akarok kötözködni, de én is pont ugyan ezt írtam.
egyed
2009. március 24. 17:19
HI!
Én is hasonló képen jártam a Mandrivával. CD-ről indítottam, de legyalulta a meglévő XP-met a C-ről.
Követtem DOC és NeeRO tanácsait, de nálam nem működött.
Azt írta ki a masina, hogy
NTLDR is missing....
Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device.
Na ilyenkor mi van?!
kurada
2009. március 24. 17:45
Szerintem nézd meg linux liveCD-vel, hogy ott van-e még a windows azon a partíción. Ha igen, akkor a windows telepítőCDn az I386 mappából tömörítsd ki az ntldr nevű fájlt a gyökérkönyvtárba.
Recovery console indítása win telepítőről is megoldás lehet.
egyed
2009. március 24. 18:06
Lehetne kicsit bővebben, részletesebben?
Nem vagyok egy "pc guru".
(Ezért is történhetett a "baleset".)
Egy kérdést egy helyen tegyél fel!!! A másikat töröltem. Másodszor szólok, ha jól tudom, büntetést is kaptál már érte. Ne forduljon elő többet! Ajánlom figyelmedbe a fórumszabályzatot! <KGigi>
KGigi
2009. március 24. 18:12
Beteszed a CD-t, elindítod a Live Linuxot, majd megnyitsz egy fájlkezelőt. Ennyi.
Csaba_#
2009. március 24. 18:34
UHU Linux Live CD (magyar fejlesztés)

Vagy ha szimpatikusabb az XP telepítő helyreállító konzoljának használata, annak leírását
itt megtalálod.
KGigi
2009. március 24. 18:43
Nem kell UHU, már van egy Mandrivája.
egyed
2009. március 24. 20:29
azt hiszem nagy a baj. Nem mutat semmilyen partíciót, csak a Mandrivát.
KGigi
2009. március 24. 20:33
Fel is telepítetted? Nekem úgy tűnik, hogy sikerült formáztatnod az egész merevlemezed.
egyed
2009. március 24. 21:51
Aha, attól tartok én is.
Valamivel csak vissza lehet menteni az adatokat !?
KGigi
2009. március 24. 21:57
Vannak adatmentő programok. Megvan a topikjuk valahol, én nem értek hozzá. Sok reményt azért ne fűzz hozzá, mert ha a Mandrivát a meglévő adatok helyére telepítetted, akkor már felülírta őket.
egyed
2009. március 24. 22:06
Akkor csak valami szerviz jöhet szóba...bár nem lesz olcsó, szerintem.
Azért kösz mindenkinek a segítséget!!
KGigi
2009. március 24. 22:14
Elviheted, talán még így a legnagyobb az esélyed.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.