Ulala
2008. január 11. 21:57
Én Ferrari-párti vagyok és Kimire szavaztam.

Bár nagyon kíváncsi leszek Alonso és a Kovalainen teljesítményére is. Remélem izgalmas évadnak nézünk elébe.
zsoltchelsea
2008. január 12. 16:37
Én arra vagyok kíváncsi, hogyan boldogul az új csapatfőnök.
Alex99
2008. január 12. 22:50
RAJONGÓKNAK ->
Ferrari F2008 Fiorano teszt. (9:53)
mike22
2008. január 14. 19:16
Én is Ferrarira és Kimi-re szavaztam! Aztán meglátjuk!
Hajrá:
http://www.f1hirek.hu/?t=article&id=19736
A fejlesztések megváltozhatnak:
http://www.f1hirek.hu/?t=article&id=19725
Alex99
2008. január 16. 14:14
Máris
Fernando a leggyorsabb. Erről beszéltem fenntebb. Hatalamasat javul az a csapat, ahová igazol. Persze ebből messzemenő következtetést azért nem lehet.
mike22
2008. január 16. 16:02
zsoltchelsea
2008. január 16. 20:44
@Alex99: Nem azért, de Alonso fiatalabb korától is járhatott ott. Mindkét tesztpálya spanyol, nem nehéz rájönni, hogy azokat is használni kell már alacsonyabb géposztályban is.

Azt hallotta valaki, hogy a szélcsatornát is be akarták tiltani? Komolyan, ez már teljes elmezavar...
Alex99
2008. január 16. 21:18
Teljesen mindegy a pálya. Amit leírtam, az úgy van, és az elmúlt évek alátámasszák. Ez most nem szeretem, vagy nem szeretem kérdése. És azt is írtam, hogy nem lehet következtetni ebből a versenyekre.
zsoltchelsea
2008. január 16. 22:11
Igazad van, de ő szerintem inkább csak jól tud alkalmazkodni a beállításokhoz, így aztán több ideje marad egy teljes beállítást próbálni.
mike22
2008. január 18. 11:55
Adani
2008. január 18. 17:34
Nem rossz ötlet, de ki ellenőrzi? Meg ugye a cikkben is említik, hogy "egyes területek, így a motorköltségek, a marketing és promóciós kiadások, illetve a csapatfőnökök fizetése, nem tartoznának a korlátozások közé."
Vagyis, akinek sok pénze van ( pl. a Ferrari meg a Toyota az kapja rendesen az F1-re) az majd itt elkölti azt, amit máshol nem tud. Megaztán mi van ha odaadják a csapatfőnöknek a fizetésként, aki meg ebből megvesz még pár dolgot, ami a csapat már nem tehetne meg, mert túllépték ak eretet. És ugye abba nem tudnak beleszólni, hogy a csapatfőnök mire a költi a saját pénzét, és azt ő vette nem a csapat.
Alex99
2008. január 18. 17:41
Adani. Nem kell attól félned, hogy egy Forma 1-es csapatfőnök a fizetéséből fogja segíteni a team fejlesztéseit.
Adani
2008. január 18. 20:02
Ugyanmár, adnak neki annyit, hogy megtehesse, aztán szépen sunyibanm egállapodnak, hogy ennyit meg ennyit erre költesz, és máris meg van oldva a dolog. Amit nem költhetnek el, mert elérték a limitet azt szépen odaadják a csapatfőnöknek, mint prémium vagy extra juttatás aztán majd ő elkölti a csapatra.
zsoltchelsea
2008. január 19. 16:52
Amúgyis a marketing az egyik legnagyobb tétel. Ki tudja meg, hogy a promócuccoknak beírt dolgokat ki használja fel? Nem sok mindenki.

"A pénz beszél, a kutya ugat."
mike22
2008. január 20. 11:50
Szerintem sem fog ettől változni semmi! De azért higgyük ezt!
Na tessék:
http://www.f1hirek.hu/?t=article&id=19787
fapuma
2008. január 20. 13:16
Fura lett volna, ha tíz évnyi munkát kidobnak az ablakon.
mike22
2008. január 22. 9:30
Igen, nem hiába mutatják az utat Hamiltonnak, már régóta. Ez inkább csak az újságíróknak szól.
Egy kis teszt összesítés:
http://www.f1hirek.hu/?t=article&id=19813Kár, hogy a tesztek nem mutatják meg a konkrét erősorrendet. Bár azért valamit sejthetünk...
Alex99
2008. január 22. 12:37
Hát ebből semmiképpen nem lehet azt sejteni, hogy Hamiltonnak idén reális esélye lesz a VB cím nyerésre, mellesleg Ő bizonyos szempontból nagy kivétel, mert nem azért van a F1-ben amiért a top versenyzők, és egyáltalán a többiek.
zsoltchelsea
2008. január 22. 17:26
Link Kíváncsi vagyok az új "Rönyó"-ra, tavaly nem volt valami fényes.
mike22
2008. január 26. 12:44
Szerintem jobban fognak szerepelni, mint tavaly!
Van önbizalma a srácnak:
http://www.f1hirek.hu/?t=article&id=19850Bár én inkább Kovalainen-nek szurkolok.
mike22
2008. január 30. 8:09
Adani
2008. január 30. 13:10
Ha igazak a hírek akkor remélhetőleg izgalmas szezonnak nézünk elébe. Szép is lenne ha Ferrari, Renault és McLaren versenyzők küzdenének a VB címért.
Alex99
2008. január 30. 15:05
IDÉZET(zsoltchelsea @ 2008. január 22. 17:26)

Link Kíváncsi vagyok az új "Rönyó"-ra, tavaly nem volt valami fényes.
Pihentek egy évet. Miért ne? Ferrari is pihent. Emellett volt egy borzalmasan gyenge képességű versenyző párosuk, amit idénre beláttak, és le is cseréltek.
mike22
2008. január 30. 18:55
Igen, nem volt egy ütőképes csapat... De most ismét megmutathatják.
zsoltchelsea
2008. január 30. 20:23
Láttátok az új Hondát?
Alex99
2008. január 30. 21:26
Igen, talán idén az áruló vezetésével még gyorsabbak is lesznek.
Alex99
2008. január 31. 22:44
Itt a
2008-as verenynaptár. A törtenelmi jelentőségű első éjszakai futamra 2008. szeptember 28. vasárnap, helyi idő szerint 20 órakor kerül sor. Nagyon komoly lesz.
mike22
2008. február 1. 7:04
Räikonen azt mondta róla, hogy szerinte semmi extra nem lesz emiatt a versenyzőkenk, ugyanis úgy lesz kivilágítva a pálya, hogy ez nem hátráltatja őket!
Bemutatták a Renault-ot!
http://www.f1hirek.hu/?t=article&id=19902
mike22
2008. február 7. 7:41
Räikonen kicsit gyors volt, és ezt el is ismerik:
http://www.f1hirek.hu/?t=article&id=19950
mike22
2008. február 8. 6:46
Alex99
2008. február 9. 14:28
Ecclestone: "Schumacher újra nyerne, ha visszatérne."
Számomra ebben sokminden benne van. Az, hogy mekkorát esett a színvonal és a nézettség is.
Mert ugye ezek a srácok számomra, és úgy látszik Ecclestone úr számára is tökéletesen amatőröknek tűnnek a 80-as évek vége, és a 90-es évek elejei sztárokhoz képest.
Fujitsu
2008. február 9. 14:56
Kár Schumi nevével dobálózni.
Szerintem ő volt az F1 valaha élt legnagyobb pilótája, kár összehasonlítani a mai versenyzőkkel. Ma már sokkal gyorsabbak az autók, teljesen mások a szabályok, mint akkor (Schumi néhány időrekordját azonban még ma sem döntötték meg ezekkel a szupergyors autókkal

). S bár nem zárható ki, hogy egy mai F1-es autóban Schumi is az élvonalhoz tartozna, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ő már jóval idősebb, mint a mezőny jelenlegi élvonalának tagjai. Szóval szerintem semmi értelmük az ilyen összehasonlítgatásoknak.
fapuma
2008. február 9. 16:28
A mai szupergyors autók átlag fél másodperccel lassabbak, mint az, amivel Schumi a rekordjait autózta. Ennek részben az az oka, hogy a hengerek számának csökkentésével az autók sebessége rejtélyes módon nem nő.
Alex99
2008. február 9. 16:50
Igen, és akkor még keveset is mondtál. 2004-ben voltak a leggyorsabbak az autók, olyan gyorsak már lehet nem is lesznek. Azóta csak lassulnak, hamarosan traktorral is rajthoz lehet majd állni.
Fujitsu
2008. február 9. 16:51
@ fapuma: Teljesen igazad van. Nyilvánvaló, hogy a mérnökök azért kapják a tekintélyes fizetésüket, mert egész nap karba tett kézzel üldögélnek.

A sok újítás a futóművek, a gumik és a többi alkatrész terén mind arra irányul, hogy az autók lehetőleg minél lassabbak legyenek. Egy tíz évvel ezelőtti és egy mai F1-es autó között iszonyatos teljesítménybeli különbségek mutatkoznak az előbbi javára.
Alex99
2008. február 9. 17:03
Fujitsu:
Azt nem vetted figyelembe, hogy viszont sokkal több olyan szabálymódosítás van, ami a teljesítmény visszafogására van. Hengerek számának csökkentése, hengerűrtartalom csökkentése, elekronikai változtatások, mint például a kipörgésgátló használatának tiltása. Ezek sokkal mérvadóbbak, mint hogy a futóművet, vagy a gumikat fejlesztik.
Fujitsu
2008. február 9. 17:11
IDÉZET(Fujitsu @ 2008. február 9. 16:51)

Egy tíz évvel ezelőtti és egy mai F1-es autó között iszonyatos teljesítménybeli különbségek mutatkoznak az előbbi javára.

Szerinted ezt miért írtam?
Alex99
2008. február 9. 17:31
Gondoltam nem gondolod komolyan, mert 10 évvel ezelőtt még lassabbak voltak az F1-es autók. Ugrásszerű növekedés a 2000-es évek legelejétől következett be emlékeim szerint.
Fujitsu
2008. február 9. 18:16
Én azt bizony komolyan gondoltam.

Tudom, hogy a szabályokat úgy módosították, hogy a teljesítmény kisebb legyen. Természetes, hogy a hengerek számának és a hengerűrtartalomnak a csökkentése egyben a teljesítmény drasztikus csökkenését is jelenti, hiszen semmi fejlődés nem történt az elmúlt években, a mérnökök karba tett kézzel üldögéltek.
zsoltchelsea
2008. február 9. 19:48
@Fujitsu: Egyáltalán nem voltak gyorsabbak, ugyanis amit levettek a motorokból (gondoljunk csak a régi V12-esekre), azt már szinte visszanyerták a carbonnal, az aerodinamikával, jobb gumikkal...
Fujitsu
2008. február 9. 19:57
Tudom, pont ezt próbáltam elmagyarázni. (Nem biztos, hogy mindenki megértette.)
Alex99
2008. február 9. 20:11
Nem, Te nem ezt próbáltad elmagyarázni. Te azt próbáltad elmagyarázni, hogy nagyobb volt a teljesítményük, ami azt jelenti, hogy gyorsabbak voltak, de nem így van. Te ezzel pont azt mondtad, hogy gyorsabbak voltak, de kár ezen vitázni.
Fujitsu
2008. február 9. 20:23
Persze, te biztosan jobban tudod, hogy én mit akartam elmagyarázni.

Pont ezért mondtam, hogy nem biztos, hogy mindenki megértette.

(Azért bízom benne, hogy olyan is akad, aki megértette.)
Alex99
2008. február 9. 20:32
IDÉZET(Fujitsu @ 2008. február 9. 17:11)

IDÉZET(Fujitsu @ 2008. február 9. 16:51)

Egy tíz évvel ezelőtti és egy mai F1-es autó között iszonyatos teljesítménybeli különbségek mutatkoznak az előbbi javára.

Szerinted ezt miért írtam?

Te ezt írtad, és én még kérdeztem is, hogy ezt komolyan gondoltad? Majd azt mondtad, hogy igen. Sajnos ezt nem lehet másként értelmezni semmiféleképpen. Nagyobb teljesítmény = gyorsabb autó a forma 1-ben. Ezt még Te sem fogod tudni megcáfolni, ha erőlködsz sem. Ezek szerint nálad nem így van. Én meg abban bízom, hogy az emberek többségénél így van.
Ugyanis a forma 1-ben a teljesítményt köridőkben mérik, nem pedig motor erőben. És ez sose volt másképp, legalábbis az elmúlt 14 szezban, amit én néztem, biztos nem.
bill
2008. február 9. 21:58
Alex igazad van ! Nyugi.
NA azé Ferrariéknál jól áll a széna.
http://index.hu/sport/forma1/ferra0208 De ha ekkorák lesznek a különbségek, ( 0.4 ) akkor nem lesz olyan izgi az idei évad, mint a tavalyi. Úgyhogy egyik szemem

a másik meg
Alex99
2008. február 9. 22:02
Igen, egyelőre legalábbis jól áll. Szezon közben viszont mindig vannak ingadozások. (Kivétel volt például a 2004-es év.

) És még addig is változhat. Nagyon csúnya lenne, ha a McLarent így sikerülne elverni, hogy előnyük lesz végig. Bár még lehet a Renault is eléjük kerül.
die nadel
2008. február 9. 22:04
Én is Ferrari szurkoló vagyok, de azért azt mondom, hogy nyugtával dicsérjük a napot. A Ferrari csak a Toyota-val tesztelt. Majd az első néhány futam után lehet bármilyen következtetést levonni.
fapuma
2008. február 9. 22:22
IDÉZET(Fujitsu @ 2008. február 9. 17:51)

@ fapuma: Teljesen igazad van. Nyilvánvaló, hogy a mérnökök azért kapják a tekintélyes fizetésüket, mert egész nap karba tett kézzel üldögélnek.

A sok újítás a futóművek, a gumik és a többi alkatrész terén mind arra irányul, hogy az autók lehetőleg minél lassabbak legyenek. Egy tíz évvel ezelőtti és egy mai F1-es autó között iszonyatos teljesítménybeli különbségek mutatkoznak az előbbi javára.

Ne tereld a témát...
1.) Nem a fejlesztések, hanem a szabálymódosítások irányulnak a lassításra. A fejlesztések pedig ezt próbálják ellensúlyozni, több-kevesebb sikerrel.
2.) Schumacher a máig álló körrekordjait nem 1998-ban autózta.
Fujitsu
2008. február 9. 22:45
IDÉZET(fapuma @ 2008. február 9. 22:22)

Ne tereld a témát...
De te se...
IDÉZET
A fejlesztések pedig ezt próbálják ellensúlyozni, több-kevesebb sikerrel.
Pontosan így van, de az a helyzet, hogy ma már olyan szinten van a technika, hogy a teljesítmény növekedését gátló szabálymódosítások ellenére is képesek nagyobb teljesítményt kicsikarni a motorokból a mérnökök. Szóval az, hogy egy mai Forma-1-es autó lassabb lenne, mint azok, amelyekkel Schumi a rekordjait autózta, szerintem nem helytálló. Az, hogy a mai F1-es autókkal esetleg lassabban haladnak a pilóták, még nem biztos, hogy az autók teljesítményének csökkenése miatt van.

Meg aztán a mai F1-es autók irányítása egyszerűbb (maga Max Mosley nyilatkozta), szóval Schumi dolga már csak ezért is nehezebb volt. Ezért sem lehet (és nem is érdemes) összehasonlítani az ő eredményeit a mai versenyzők eredményeivel.
IDÉZET(Alex99)
Majd azt mondtad, hogy igen. Sajnos ezt nem lehet másként értelmezni semmiféleképpen.
De, lehet: viccként. Sajnálom, hogy te nem értetted meg.

Valóban kicsit hosszan "viccelődtem", de abban a hozzászólásomban, amelyikben azt írtam, hogy az általam leírtakat komolyan gondolom, írtam olyanokat is, amelyek láttán aligha lehet kérdéses, hogy viccelődésről van szó.
IDÉZET(bill)
Alex igazad van !
Szerinted.
De most már ne menjünk bele további vitába, zárjuk le ezt a témát itt és most.
Alex99
2008. február 9. 22:51
"Szóval az, hogy egy mai Forma-1-es autó lassabb lenne, mint azok, amelyekkel Schumi a rekordjait autózta, szerintem nem helytálló. Az, hogy a mai F1-es autókkal esetleg lassabban haladnak a pilóták, még nem biztos, hogy az autók teljesítményének csökkenése miatt van."
Hanem? Mi miatt van? Megmondták nekik, hogy: "srácok menjetek má lasssaban, nem bírjuk követni?"

Szerintem helytálló. Mérhetően lassabb.
Másrészt azért Michael rekordjai se voltak olyan régen. 4 éve mindössze.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.