atzs
2005. július 5. 8:02
Sziasztok!
Eljött az ideje a nagy lemezarchiválásnak, és azoknak a véleményére vagyok kíváncsi, akik már próbálkoztak ilyennel.
Mindenképp venni fogok egy előerősítőt a hangkártya elé, ebből jelenleg kettő megfizethető típust ismerek, az egyik a Steinberg Clean progihoz mellékelt darab, a másik pedig egy Terratec Phone Preamp. Utóbbihoz a szoftver külön vásárolható.
Van-e valakinek tapasztalata arról, hogy a Steinberg program, vagy a Terratec programja jobb-e, mint a Goldwave lemeztisztító funkciói? Ha nem, akkor maradnék a kedvenc programomnál, és nem fizetnék külön a szoftverért.
Köszönöm, Atzs
Richy
2005. július 5. 9:16
Én már csináltam ilyet.
Nekem nem volt ilyen gyenge előerősítőm mert az nem a legjobb.
Nekem normális előfokom van az hifimben(nem mini!!!) és azt használtam.
Jó volt csak a hangkártya volt gyenge ezért már beszereztem egy újat amivel még nem próbáltam (pl azért is mert nincs nálam az az előfok:) )
És a legjobb progi a SoundForge
Ajánlom használatát
Halasi Miklós
2005. július 5. 16:37
Nekem a Steinberg Cleannel nem volt gondom, bár sokat kell játszani vele a tökéletes hangzáshoz, de ajánlom a használatát! Lame kodekkel ingyen is készíthetsz MP3-at!
atzs
2005. július 8. 7:27
A Steinberg megszűnt. Felhívtam néhány céget, és azt mondták, hogy a Pinnacle leállt vele.
Ricsi: A SoundForge szép és jó, ha valakinek van rá pénze...
(Én se akarnék előerősítőt venni, ha a szakszerviz által bevizsgált és hibátlannak nyilvánított Technics erősítőm nem nyomatna a kimenetre némi 50Hz-et és a felharmonikusait. Hallani nem lehet, de a zajszűrő szoftvereket megtréfálja.)
Spányik Balázs
2005. július 8. 8:43
IDÉZET
A Steinberg megszűnt.
Valóban így van. Egyszerűen nem értem, mi ebben a ráció? Miért vásárolok meg egy céget, akinek van X kisebb meg Y nagyobb programja, hogy másfél évvel később azt mondjam, hogy "ja, bocs, azt hittem, jobban mennek a kicsi programok, de nem, ezért kidobtuk az egészet az ablakon". A kifejlesztett technológiát meg
talán beépítik már meglévő más projektekbe.
Faresz
2005. augusztus 21. 23:23
Erre nagyon egyszerű a válasz: "piacot vásárol" ilyen esetekben a cég. Láttunk már ilyen piaci tevékenységet a kis hazánkban is: pl. tejipar vagy édességipar területén. Természetesen ezt a tevékenységet a vásárló tagadja csak azt mondja: bocs, mégsem érte meg fel/megvásárolni....
Halasi Miklós
2005. augusztus 22. 14:52
Na akkor offoljunk tovább: a Pinnacle-t meg megvette az AVID.
kori
2005. augusztus 22. 15:51
@atzs
Én régebben próba képpen az Audiograbber1.83-val csináltam egy lemezt. Egy probléma volt vele, a sercegéseket nem szűri, de könnyen kezelhető progi.
TheSaurus
2005. november 5. 9:00
Én pl. szeretném a régi VHS-kazettákat is, meg a régi bakelitlemezeket is digitalizálni. Meg lehet-e azt csinálni, hogy egy külső videokonvertáló szerkentyű hangbemenetére rákapcsolom a lemezjátszót, rögzítsen, amit tud, aztán a hangsávot felhasználom, a nem létező képanyagot meg eldobom?
atzs
2005. november 5. 10:12
Nem, mert a lemezjátszóhoz kell egy RIAA korrektoros előerősítő.
Igen, mert a lemezjátszóhoz feltehetően van erősítőd is, amin keresztül hallgatod. Ez tartalmazza a fent említett dolgot, tehát ha az erősítőd vonalkimenetét kötöd a digitalizálókártyára, akkor jó lesz.
De csak akkor érdemes így csinálni, ha a kütyüdnek jobb a hangminősége, mint a hangkártyádnak. És ha 16 biten, 44kHz-en tudsz azzal is legalább digitalizálni.
TheSaurus
2005. november 5. 11:32
Egyelőre nincs kütyüm, csak tervezem a beszerzését. Azért dobtam fel a kérdést, hogy tudjam, elég-e így egyet vennem, és úgy tűnik, igen.
atzs
2005. november 5. 13:00
Akkor kell csak külön eszköz, ha nincs erősítőd. Egyébként mehet simán a hangkártyára.
A kifejezetten számítógéphez való RIAA korrektoros előerősítőkhöz szoktak csomagolni valami szoftvert, amit kifejezetten a lemezeken levő kattanások, sercegések eltávolítására fejlesztettek. Persze ezeket be lehet szerezni eszköz nélkül is, ha kellenek.
Richy
2005. november 13. 10:53
min akarod tárolni a felvett hangot?
winyón, cd-n vagy dvd-n???
eremit
2005. november 13. 13:14
Én vettem egy mp3-as kütyüt. Külső vonalról (is) mp3-ba tömörít. Ez a line-in lehet akár bakelit lemezjátszó kimenete is, csak megfelelően kell korrigálni. Lehet, hogy előerősítő kell. Én kompakt kazettákról készítettem mp3-akat, és jól sikerültek. Most épp egy ilyet hallgatok. (Sz-N-L: Atilla)
TheSaurus
2005. november 14. 8:19
IDÉZET(Ricsi @ 2005. november 13., 10:53 - vasárnap)
min akarod tárolni a felvett hangot?
winyón, cd-n vagy dvd-n???
CD-n, illetve átmenetileg vinyón, persze mp3 vagy wma formában.
További apró gond, hogy a lemezjátszónk potmétere már eléggé kopott, és sok folyamatos működés után elkezd önállóan hangosítani. Új lemezjátszót nem vennék, talán érthető, bele nem szívesen túrok, de vannak egyéb kimenetei, amik reményeim szerint erősítetlenek. Olyan gyenge jellel mit kezd egy efféle digitalizáló kütyü?
Richy
2005. november 14. 21:39
IDÉZET(TheSaurus @ 2005. november 14., 8:19 - hétfő)
Olyan gyenge jellel mit kezd egy efféle digitalizáló kütyü?
ez tényleg jó kérdés...

a másik pedig a minőség (mondjuk bakelitnél nem sokat ronthat

)
el tudom képzelni...
Orosz Miklós
2007. július 25. 17:22
Üdvözlet mindenkinek!
Én most szántam rá magamat bakelitlemezeim digitalizálására. Az egyik lentebb lévő (2005-ös évi) hozzászólásban olvastam, hogy valaki egy mp3-as kütyüt vett bakelitjeinek digitalizálására.
Ha valaki megfizethető árú ilyen ketyeréről tudna engem informálni, annak nagyon hálás lennék.
Spányik Balázs
2007. július 26. 11:24
A kütüy az az előerősítő, amire akkor van szükséged, ha régebbi típusú a lemezjátszód, és nem tartalmazza ezt beépítve. Ha szükséged van rá, akkor a
MAGIX Audio Cleaning Lab 11 XXL szoftvert tudom javasolni, ebben ugyanis található egy HAMA típusú előerősítő, és elég egyszerű mind a kütyü, mind a szoftver használata.
kori
2007. július 26. 16:04
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.