Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Melyik Linux disztribúciót ajánljátok?
PC WORLD Segélyvonal > SZOFTVER > Operációs rendszerek > Linux
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5, 6
dominic
Hi all!

Mivel weblapokat csinálon ( graf + prog ) valami olyan linux kellene ami, támogatja a
grafikus munkát, és a webszervert is kedveli (Apache + MySQL)

Ti mit ajánlatok melyik rakjam fel a gépre??

előre is köszönöm...
GoodSpeed
SuSe.
dominic
köszi.
master
P1 133-ra milyen Linux menne fel?
Hülye kérdés... szerintem semmilyen... ani_wink.gif
breinichadam
Konzolos módban bármelyik. Illetve grafikus felülettel pár profibb disztribúció, amelyiket jobban be lehet lőni a géphez. Pl. Debian FluxBox grafikus felülettel... Bár kicsit azért így is lassú lesz smile.gif

Zwiebi
aty
Csak türelem kérdése biggrin.gif Engem anno annyira érdekelt a KDE, hogy tavaly képes voltam egy KDE3.0-t használni egy P133@200as gépen. 10 perc volt a betöltés kb. smile.gif
Különben azzal is vigyázz, hogy a mai "desktop-disztrók" jórészét már i686ra optimalizálták, tehát el se fog indulni. De egy fluxbox, xfce elviselhető tempóban futtatható rajta. Inkább a memória miatt aggódnék a helyedben.
pigri
Én Debiantott ajánlo m mindenkinek. Nagyon jó! ani_wink.gif
aty
Hát desktopra szerintem nem túl ideális rendszer. Nem szeretem ha a kde magával rántja az xmmst, és egyéb függőségi mizériák miatt. Másrészt csak az unstable tartalmazza a legfrissebb ablakkezelőket stb.

Desktopra bármi más jobb. Szerveren azonban csak a Debian, az egyetlen disztribúció, amit kényelmesen karban tudok tartani. Mandrake, Suse valami rémálom ilyen területen.

Ellenben desktopra javaslom mindenkinek a Mandrake-et. Pár hete egy francia cégnél Mandrake 9-es szerverre VPN kellett belőnöm. Itthon megnéztem egy tesztvinyón, hogy mégis milyen ez a rendszer. Csupa pozitív tapasztalat, hiába 3 éves kiadás volt, de desktopon bárhol el tudnám képzelni. Szóval akit érdekel a Mandriva LE2005-öt kipróbálhatja és beszámolhat róla. (A Mandriva az új neve a Mandrake-nek). Hogy a szerveren mit keresett, arra szerintem pedig a francia hazafiság a válasz:) Bezzeg itthon...
pigri
Nekem jók a benyomásaim róla mind desktop, mind szerver területen. KDE & GNOME & Force mindegyik rendesen működik. Továbbá ha tudsz még egy olyan linuxost, ami 2 db és több mint 15000 programot tartalmaz, akkor légyszi mondd meg, mert én még nem találkoztam vele -- és persze ingyenes. ani_wink.gif Elismerem, hogy elsősorban szervernek jó. biggrin.gif
- ProFiler -
SuSE!

Ciao.
aty
Gentoo? Suse? Igen nagy mindkét terjesztés repositoryja.

Debian alatt elismerem, hogy igen egyszerű szoftvert telepíteni és a hivatalos kiadás rengeteg csomagot tartalmaz. Akkorákat szoktam röhögni, amikor valaki azt bizonygatja, hogy Windows alá milyen egyszerű telepíteni valamit, meg utána frissíteni! Hát, kérem szépen, egyszer próbálja ki az apt-getet! smile.gif De akkor se az a kimondott desktop rendszer.

Desktopon a Slackware-t használom, kézzel dobtam össze teljesen, ami előttem van. De az enyém és nem varázslók építették anélkül, hogy tudnám, hogy mit csinálnak. Ez a Linux különlegessége, kérem szépen.
pigri
@ProFiler: Azt írtam, az ingyenes SUSE-nek van ingyenes full változata, de az nem tartalmaz annyi csomagot, mint a Debian. 23 ezer forint a SUSE. blink.gif .
aty
Suse is rengeteg csomagot tartalmaz, még az ingyenes is. Egyébként lesz OpenSuse - magyarán egyre rosszabb a helyzet, Novell összekavarta a dolgokat.
Másrészt most nézem még az unstable ágban is 3.3.2 a legfrissebb KDE. Ez most a packages.debian.org hibája vagy tényleg ennyire elavult a desktop rendszer a SIDben?
Utonium
A PC World múlt havi számában volt egy linuxos cikk, ahol írtak a disztribúciókról is. Nekem az alapján a Fedora tűnt a legszimpatikusabbnak, lehet hogy majd kipróbálom. Amelyekhez pedig volt már szerencsém, azok közül talán a SuSE a legjobb egy kezdőnek, a Debian pedig a profiknak. Anno egyébként Pentium 233MMX-en 384 mega RAM-mal futtattam mindkettőt és viszonylag elfogadható volt a sebességük, bár ha úgy vesszük még ez is jóval erősebb gép, mint a Master által körvonalazott 133-as P1.
aty
Fedorával csak az a gond, hogy az USA szabadalmi törvényei alá esik. Ha Európában is lefizetnek még néhány képviselőt (Herczog Edit, mszps képviselőhölgyet már nem kell - nem rágalmazás, lásd nyilatkozatát az SG.hun), akkor majd a Suse se kezelheti az NTFS partíciókat, nem játszhat le alapból mp3-akat stb. Ellenben tényleg a Fedora is ajánlható kezdőknek is, ha képes egy ntfs-supportos kernelt felrakni az alapértelmezett helyett.
pigri
UHU-t se kellene ki hagyatni a sorból! Amikor kezdő voltam, én is azzal kezdtem. Lehet vele tévézni, filmet nézni, zenét hallgatni stb. Alapból van benne OpenOffice, mint a SUSE-ba. Nagyon felhasználóbarát egy distribúció, úgy hogy próbájátok ki! smile.gif
ITT
Utonium
IDÉZET(aty @ 2005. augusztus 05., 14:34 - péntek)
Fedorával csak az a gond, hogy az USA szabadalmi törvényei alá esik...

Ki tudnád fejteni kicsit bővebben hogy ez miért baj, mert én nem értem / nem tudom. blush.gif
pigri
Mert az USA törvényei szerint nem játszhatnak le kalózmásolatokat: filmet, zenét stb., és akkor már bele se rakják a distribe, hogy ne keveredjenek bajba a szervezetekkel.
aty
MP3-lejátszás, egyes tömörített videoformátuk lejátszása, NTFS, FAT(?) támogatása pl. nem képezheti a disztribúció részét a szabadalmi törvények miatt. Nem arról van szó, hogy illegális tartalmat nem játszhatsz le, hanem a dekódolás szabadalmaztatott, és így kötelező fizetni utána, azonban egy ingyenes disztribúció esetén ezt nem tudod megtenni, illetve a Redhat nem fog helyetted fizetni (pláne hogy a Fedorát már teljesen magára hagyta).

Mandriva, UHU, Suse, Fedora, Black Panther disztribúciók ajánlhatóak egy kezdőnek, kb. ilyen rangsorban.
pigri
A Fedora GPU Licenc alatt van, úgy hogy semmi köze az amerikai rendszerhez. Utonium ezt nem tudom honnan vetted. Itt egy kis info, nézzétek meg: ITT
Greene
Debiant is telepíthetsz úgy, hogy az USA törvényeibe ne ütközzön. Fel van ajánlva a lehetőség. Szerintem a Fedora is ugyanez. Kiválaszthatod, hol élsz és az annak megfelelő változat megy fel. unsure.gif
aty
IDÉZET(pigri @ 2005. augusztus 07., 19:29 - vasárnap)
A Fedora GPU Liscene alatt van úgy , hogy semmi köze az amerikai rendszerhez.

Ez nem igaz. Az mp3 kódolás-dekódolás szabadalom által védett, a Fraunhofer intézett tulajdona, soha nem volt GPLes. A Divx kódolás/dekódolás is ugyanígy védett eljárás. A lejátszó GPLes, az xmms GPLes, az mplayer GPLes, de a codec nem!

Ugyanígy egyes eljárások is szabadalom alá esnek az mplayerben. Az NTFS fájlrendszer olvasásának és írásának képessége szintén Microsoft által védett. Tehát nem igaz, hogy egész disztribúció GPL alá esik, ha ezek az elemek megtalálhatóak benne. A Linux kusza jogilag sajnos.

Debian alatt is el vannak ezek különítve a sources.listben. Megadhatod, hogy szükséged van non-free (azaz nem GPLes csomagokra), ill. non-us csomagokra. A non-us csomagok olyan csomagok, amiket az USA-ban nem használhatsz, mert a titkosítás foka túl magas az ottani törvények számára, vagy pedig szabadalom alá esnek.

Mivel a Fedora USA-ban előállított Linux, a sok törvényi szabályozás miatt eléggé csupaszított. Ha nem hiszed el, akkor próbáld ki. Próbálj meg alapból mp3-at lejátszani vele, próbálj meg NTFS partíciót olvasni, próbálj meg divx-es filmet nézni.
pigri
Eléggé szigorú törvényei vannak az USA-nak, de szerintem elég sokan nem tartják be.
csutomi
IDÉZET(Utonium @ 2005. augusztus 05., 11:10 - péntek)
Amelyekhez pedig volt már szerencsém, azok közül talán a SuSE a legjobb egy kezdőnek, a Debian pedig a profiknak.

Lehet, hogy volt róla szó valamelyik számban, de akkor azt sajnos nem olvastam, a kérdésem az volna, hogy mi a különbség az egyes Linux disztribúciók között?

Elsősorban a következők közti érdekelne: Red Hat, Debian, Suse, Mandrake, Free BSD.
pigri
Redhat: desktop, SuSe: desktop & cégek, Mandrake: desktop, Debian: szerverek. FreeBSD: az nem Linux, hanem Unix! Nem össze keverni a kettőt!

Mondjuk ki mit szerzett alapon megy, hogy ki melyiket szereti vagy ranglétrán halad, hogy melyiket próbája ki. De először érdemes valami könnyebbel kezdeni, aztán egy kicsit nehezebbel.
Kovács Gyula (MiniDisc)
Inkább RedHat: céges, RedHat Fedora: desktop. smile.gif
pigri
Hm, igen, igazad van. RedHat Enterprise Server: szerver. smile.gif RedHat Fedora: desktop.
Greene
A Mandrake meg már Mandriva ani_wink.gif
aty
Ma kipróbáltam az Arch Linuxot, nem vált be nálam, hiába i686ra optimalizált. Fedora 4-nek adok még egy esélyt valamikor, de azt hiszem marad a Slackware az asztali gépemen, jobbat nem találok már sehogy.
pigri
Mondjuk próbáld ki a SUSE-t is, szerintem az is nagyon jó. De én még mindig a Debianra esküszöm.
kissipos
Hali!

Pár napja egy CentOS 4.1-et használok. Ez a disztró, akárcsak a Fedora Core, egy RedHat Enterprise Linux-klón. Sokak szerint teljesen megegyezik a RHEL-el. Ezt alátámasztja az is, hogy felmennek rá olyan RPM-ek is, amelyek RHEL-re készültek, sőt Fedora Core 4-es RPM-ek is gond nélkül mennek. Mint ahogy a Fedora FAQ is kitünően használható hozzá. Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy bár elég "herélt" a kernele, de azért nem kell újat forgatni... Van egy-két útmutató, hogy hogyan is oldd meg az MP3-lejátszást, meg az NTFS-problémát. Mindkét dolgot kb 2 perc alatt megoldottam. Az igaz ugyan, hogy az NTFS-olvasás csak rootként megy, de megy.
Ami eddig nem megy, az a TV tunerem, de az eddig még sose ment Linux alatt.
Kis melóval és olvasgatással (na és persze angol tudással) szerintem minden megoldható.
aty
A SUSE egy lassú, használhatatlan operációs rendszer. Még egyszer nincs szándékomban szórakozni vele. Kiváncsi lennék, hogy a kedves fejlesztőiknek milyen gépük van, amin a Yast gyors. Laptopomat tavaly nyáron már a telepítője is taccsra vágta, szóval köszönöm nekem 1,5 hónap elég volt a Suséból. Maximum türelmes kezdőknek tudom javasolni, akiknek bivalygépe van. (Kb. úgy indul a Fluxbox Suse alatt, mint Slackware alatt a KDE.)

A Debian talán a legjobban karbantarható disztró, és szeretem is, de csak szerveren. Desktopra egyik fejlesztési ága se felel meg nekem sajnos. sad.gif

A CentOS viszotn érdekes, egyszer meg kellene nézni, csak vennem kéne már egy vinyót, hogy tudjak hova pakolni.

@kissipos: NTFS olvasás userként, /etc/fstabban legyen az ntfses partíció opció között egy umask=000
kissipos
Hali!

Ehhez az fstabos dologhoz!

Ehhez előbb fel kellene vennem az fstabba. Nos az addig ok, hogy a partíció adatai mik, de van ott egy-két opció, amit nem értek...

Így néz ki jelenleg:

# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details
LABEL=/1 / ext3 defaults 1 1
none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
none /dev/shm tmpfs defaults 0 0
LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2
none /proc proc defaults 0 0
none /sys sysfs defaults 0 0
LABEL=SWAP-hda7 swap swap defaults 0 0
/dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noau
to,managed 0 0
/dev/hdc /media/cdrom auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noau
to,managed 0 0
/dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noau
to,managed

remélem kivehető a tartalma...

Nos hogy vegyem fel a hda6-on levő NTFS partíciót? Tudom, hogy geek vagyok! Előre is köszi!
aty
/dev/hda6 /ahova_mountolni_akarod ntfs defaults,ro,user,umask=000 0 0

Nagyon remélem, hogy nem valami supermount van itt a háttérben, mert abból káosz lesz. Ha igen akkor a usert kellene inkább a megfelelő csoportba helyezni.
kissipos
Hali!

Köszi a választ!
Nos beírtam amit mondtál, de nem megy egyelőre, nem csatolja fel apartíciót. De majd megoldom.

Ami viszont kérdéses számomra, az a supermount, ugyanis fogalmam sincs, hogy használja-é a disztró. Ami biztos: ha beteszek egy CD-t, akkor az automatikusan felcsatolódik. Node ez lehet automaount is. Van NTFS-támogatásom, de a partíció nem csatolódik autómatikusan csak manuálisan tudom. Ebből nekem az jön le, hogy nincs supermount, bár ki tudja?
Darkness
IDÉZET(aty @ 2005. augusztus 22., 10:28 - hétfő)
A Debian talán a legjobban karbantarható disztró, és szeretem is, de csak szerveren. Desktopra egyik fejlesztési ága se felel meg nekem sajnos. sad.gif

A CentOS viszonb érdekes, egyszer meg kellene nézni, csak vennem kéne már egy vinyót, hogy tudjak hova pakolni.

Ubuntu? Nekem tetszett, alapbeállítások mellett is használható, de reszelni is lehet, sok csomag van hozzá stb. Az egyetlen bajom a GNOME központúsága volt (én nem szeretem a GNOME-ot).
breinichadam
Akkor nezd meg a Kubuntut. Ugyanaz mint az Ubuntu, csak KDE-vel.

Zwiebi
aty
IDÉZET(kissipos @ 2005. augusztus 22., 11:34 - hétfő)
Nos beírtam, amit mondtál, de nem megy egyelőre, nem csatolja fel a partíciót.

Hibaüzenet?
pigri
Figyu, töltsd be az NTFS támogatást. Nekem is az volt probléma a Debiannal, de ha betöltöd, akkor fel fogod tudni csatolni.

arrow.gif
KÓD
modprobe ntfs
és utána moundold arrow.gif
KÓD
mount  /dev/hdax vagy hdcx /mnt -o umask=0, -t ntfs
más nem kell.

példa: arrow.gif
KÓD
mount  /dev/hda1 /mnt/hda1 -o umask=0, -t ntfs

Ha több NTFS partíciod van, akkor az mnt könyvtáron belül hozzál létre a hdd nevének megfelelően könyvtárakat. bulb.gif exclamat.gif
kissipos
Hali!

Több NTFS partícióm van, de csak az egyiken vannak olyan adatok, amiket olvasni akarok Linux alól. A másikon a rendszer van. Egyébként sikerült megoldani a dolgot! 1000 hála és köszönet. Már csak az XFCE problémám kéne megoldanom...
Atyafi
Nekem tetszik az UHU 1.2 és a SuSe 9.2 is. Érdemes telepítéskor kihagyni azokat az összetevőket, amikre várhatóan nem lesz szükséged.
pigri
UHU-t soha többet nem fogok használni és SUSEből már meg jelent a 10 verzió is. De az mar OpenSUSE.
Atyafi
UHU-val mi bajod van? Nekem tetszik, ahogy linuxosítja a windowsos szemléletet.ani_wink.gif
csum-pi
Én már tájékozódtam, hogy melyik linuxszal kezdjek. Sok programozót megkérdeztem, hogy ők "anno" mikor és mivel kezdték! Szinte mindegyik azt mondta, hogy SUSE-val kezdett, és nekem is azt tanácsolják, mivel soha nem használtam még linuxot! Ráadásul mindegyik azt mondta (1 kivételével), hogy ne használjak 9.0-nál újabbakat...

Gondoltam, itt is megkérdezem, hogy mi a tényállás, hátha megerősítitek ezt a húzást a Suse felé! biggrin.gif

Ráadásul az egyik ismerősömmel jobban elbeszélgettem, mivel most akarom elkezdeni a programozást és a linuxozást, hogy mit tanuljak. Azt mondta, hogy PERL-lel kezdjem, és hogy ez a nyelv, majd a linuxozás alatt meg fogja hálálni önmagát, és kamatozni fog, nem is kicsit, ha okosan csinálom! cool.gif Mi erről a véleményetek?
Kovács Dávid ( Davs )
Én is keresek egy disztrit. A SuSE nem jött be, mert mire bejelentkeztem, elaludtam. mad.gif 256 MB memóriám van. Minél több értelmező kell, a fő, hogy a Python értelmező legyen benne, továbbá HTML, CSS, MySQL, PHP, ha webprogramozni lenne kedvem. ani_wink.gif Nem kell annyira csicsásnak lennie, mert már barátkozom a terminállal. ani_wink.gif Várom a javaslatokat. A Debian milyen?
aty
A Debian jó és hálás, ha már van tapasztalatod Linux terén. Linuxos tapasztalat != Yast használata, ezért nem ajánlom senkinek szívesen a Suse-t, mert nem késztet tanulásra. A Fedora, UHU ilyen szempontból sokkal jobb, és inkább való tanulásra. A Suse-t inkább olyanoknak ajánlom, akik kis probléma esetén kifutnak a világból, és a Linuxot képesek lennének minden rossznak elmondani, mert nem 28 klikkel kell megoldani egy problémát. Ha valakiben viszont ott az elhatározás, hogy Linuxot akar tanulni és használni, akkor a Suset megnézheti és ámulhat a grafikai csodákon, ezáltal bíztatást kap, majd belekezdhet a komoly tanulásba egy másik disztróval.

De ha komolyan tanulni akar valaki, akkor nekiül a shellnek, és püföli, elolvas pár könyvet - nem Suse kézikönyvet, meg nem is ilyen gagyi óvodás könyvet mint amit a PC World pár hónappal ezelőtti számában ajánlottak (Péter tanítja Kingát a Linuxra ... no komment). Ezeknek nincs értelme. Érdemes beszerezni Pere László Linux alapismeretek I., ill. Linux rendszerek üzemeltetése I. című könyveit. Közérthető, könnyed stílusban tanít meg minden szükséges tudnivalóra.

Davs, a Debian telepítését ez alapján vidd végig: http://www.hup.hu/wiki/index.php/Debian_de...%C3%ADt%C3%A1sa. Fellow írása nagyon jó és Suse után szerintem szükséges az alapokat tisztázni.
Kovács Dávid ( Davs )
Sokat püföltem linuxot, meg shellt, az tuti. Hát a Debiant nem szeretném még kipróbálni, a Mandriva 2005 LE DVD, Kubuntu, Gentoo meg a Slackware között vacerálok. A felsoroltak közül melyiket nem ajánlod? Csak kár, hogy sehol se találok szlovákiai online shopot, ahol linuxot árulnak. Nincs egy ilyen nemzetközi oldal? laughing.gif
pidro
@Davs

Elmontad a 3 linux disztrót: Gentoo, Slackware, Debian legalábbis én ezeket tartom használható linuxnak. Sajnos Magyarországon ezekből csak a Debian van elterjedve. sad.gif
Én személy szerint a Gentoo-t ajánlom, nekem ez jött be a legjobban, viszont ha ezt választod, ne felejtsd el, hogy viszonylag gyors gép kel hozzá, különben ősz szakállad lesz, mire rendesen beállítod!
Kovács Dávid ( Davs )
2,6 GH Celeron proci, 256 MB Ram, 80GB hdd, ami 7200-n forog. Ez mennyire jó gép? És a Mandriva szerinted miért nem jó? Akkor marad a dilemma: Gentoo vs. Slackware. Ezekből gondolom van ingyenes verzió. Van fizetős verziójuk is? Hány CD-sek?
aty
Davs ha jól tudom neked sajnos csak modemes kapcsolatod van. Így nem sok értelme van a Gentoonak sajnos, bár a forrásokat így is megszerezheted valamilyen úton-módon CD/DVD-n de körülményes, és nincs értelme szerintem.
Debiannak van 2DVDs kiadása. Itt azonban az a probléma, hogy a Sarge nem rendelkezik a legfrisebb csomagokkal (KDEből 3.3 van benne pl.). SIDből pedig nem tudom van-e valami DVD kiadás.
Slackware 2CD-s, számomra a favorit desktop disztró. Sebeségge pedig nem marad el a Gentooé mögött. Így ezt nagyon ajánlom, érdemes kipróbálni. Sokan mondják, hogy a kevés csomag a hátránya, de szerintem átlagos használatra bőven elég a 2CD tartalma, ill. linuxpackages.neten rengeteg elérhető csomag van. Most jön nem sokára a 10.2 Slackwareből.
Mandriva is jó, sok csomag, kellemes felület, jó sebesség. Nincs komolyabb gond vele.

A gépedben szerintem egyedül a memória nagyon kevés. Én is 256 megával szenvedek, és KDE nagyon tele tudja nyomni. weep.gif
Szerintem vedd fel a kapcsolatot az iso.dweb.hu gazdájával és beszéld meg vele, hogy Szlovákiába el tudná-e intézni a csomagküldést.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.