rootcommander
2005. július 4. 19:33
Hello!
Szeretnék ramot venni a gépembe, de nem tudom milyen lenne a jó.
Van egy ABIT Fatal1ty alaplapom Intel P4 processzorral és 533-as ramok tehetők bele.
Most van benne 512 (2*256) Kingmax ram 533-asok.
Nekem valami jó ramok kellenének amik gyorsak.
A DDR-II mellé DDR lehet tenni?
Van olyan ram DDR-II-ben amelyeknek 533MHz-n a frissitésük vagy milyük kevesebb mint 4-4-4-12?,
mert ami van most az ilyen és azt olvastam hogy amelyiknek minél kisebb ez a száma annál gyorsabb. Én maximum ezeket 3-4-4-7- re tudtam levinni. Valami olyan kellene nekem ami ennél is kisebb értékre állítható.
DDR-II 675MHz-s ramot nem lehet a gépembe tenni? (Azt tudom, hogy 533-asok tehetők bele, de a 675-ösök nem fognak menni?)
Melyik a legjobb, leggyorsabb ram DDR-II 533MHz-esben? (Aminek leglejjebb vihető az a 4 száma, meg tuningolható)
Kingmax ram mellé esetleg tehető más márkájú ram?
Melyik ram gyorsabb a DDR-II -es mondjuk 533
MHz-en (4-4-4-12) vagy egy DDR mondjuk 500MHz-es ( 3-3-3-8 )-on?
Azt olvastam hogy a DDR mondjuk 500-as ram gyorsabb mint egy DDR-II 533-as RAM, igaz ez?
Akkort miért jó a DDR-II ram?
Aki tudna nekem segíteni és válaszolni ezekre a kérdésekre, annak nagyon megköszönném.
Van egy ram 533MHz-es GEIL Ultra 2*512MB Dual Channel 3-3-3-8-on megy.
Ezt belelehet tenni az ABIT Fatal1ty intel alaplapba a KINGMAX (2*256MB) 533MHz (4-4-4-12) mellé?
A feszültség ugyanaz, azzal nem lesz gond?
Lehet a két ramtípust majd külön állítani?
Köszönettel:
Commander
Maverick
2005. július 4. 21:58
IDÉZET(rootcommander @ 2005. július 04., 20:33 - hétfő)
A DDR-II mellé DDR lehet tenni?
NEM

Még beleeröltetni se tudnád...
IDÉZET
Kingmax ram mellé esetleg tehető más márkájú ram?
Tehető, de általában célszerű ugyanolyat...
IDÉZET
Melyik ram gyorsabb a DDR-II -es mondjuk 533
MHz-en (4-4-4-12) vagy egy DDR mondjuk 500MHz-es (3-3-3-

-on?
Az utóbbi, de ezzel semmire sem mész, mert nem megy bele az alaplapba..
IDÉZET
Azt olvastam hogy a DDR mondjuk 500-as ram gyorsabb mint egy DDR-II 533-as RAM, igaz ez?
Nagyjából igaz, pláne, amíg az Intel CPU-k FSB-je csak 200 MHz (800 MHz QPB)
IDÉZET
Akkort miért jó a DDR-II ram?
Mert előbb-utóbb elengedhetetlen lesz a sávszélesség növelése, és az Intel úgy döntött, hogy idő előtt a nyakunkba akasztja ezt a koloncot...

Először a 3,76 GHz-es EE prociknál van valódi létjogosultsága, ugyanis az már 266 MHz FSB-n megy. Annyiba is kerül..
Azt lehet mondani, hogy a DDR2 mindenképpen előremutató technológia, de túl korán vezették be, hiszen egyelőre a CPU nem tart lépést a sávszélességgel...
Sőt, a dualmagos Inteleknek is csak 200 MHz lesz az FSB-jük, még az EE-nek is...
rootcommander
2005. július 4. 23:25
Köszi a választ!
Akkor most jól értettem, tehát a DDR gyorsabb mint a DDR-II jelenleg?
Akkor most nem érdemes megvenni az új alaplapot, amibe DDR-533-as ram tehető, mivel a DDR gyorsabb?
De akkor most ezt nem értem, akkor mi értelme van a DDR-II -nek?
Ja meg azt nem értettem, hogy egyik ismerősömnek van egy régi intel alaplapja, amiben ilyen tuning 400-as ramok (valami 2-2-3-7 vagy nem tudom) vannak, én megvettem drága pénzért ezt az új gépet (533-asokkal) és neki vannak dolgok amik gyorsabban mennek. (CPU, stb. majdnem ugyanazok)
Most akkor nem tudom, van olyan ram, amivel az én gépem gyorsabb lesz mint az övé? (Mármint RAM szempontjából)
Maverick
2005. július 4. 23:43
IDÉZET(rootcommander @ 2005. július 05., 0:25 - kedd)
Akkor most jól értettem, tehát a DDR gyorsabb mint a DDR-II jelenleg?
Az esetek többségében -elsősorban a sokkal rosszabb időzítéseknek köszönhetően- még a DDR2-es a lassabb...
IDÉZET
Akkor most nem érdemes megvenni az új alaplapot, amibe DDR-533-as ram tehető, mivel a DDR gyorsabb?
NEM, ez így nem állja meg a helyét

Az új alaplap nem csak új RAM-szabványt jelent, hanem pl. PCI-Expresst és egy csomó újdonságot, ami az egész
későbbi bővítést meghatározza!Épp ezért NE bánkódj, ha esetlegesen az új szabványú -egyébként kiváló- alaplapoddal most nem érsz el olyan
eredményeket, de a jövő útja a SocketT platform! (Csak túl elhamarkodottan vezették be, nyilván üzleti érdekből..

)
IDÉZET
De akkor most ezt nem értem, akkor mi értelme van a DDR-II -nek?
Még egyszer mondom, a nagyobb sávszélesség, amihez később talán a CPU-k is felnőnek, illetve pl. kisebb hőtermelés, stb..
(Teljesen más rendszer, a DDR2 a DDR adatátviteli sebességét duplázza meg, kissé persze pongyolán megfogalmazva...)
IDÉZET
Ja meg azt nem értettem, hogy egyik ismerősömnek van egy régi intel alaplapja, amiben ilyen tuning 400-as ramok (valami 2-2-3-7 vagy nem tudom) vannak, én megvettem drága pénzért ezt az új gépet (533-asokkal) és neki vannak dolgok amik gyorsabban mennek. (CPU, stb. majdnem ugyanazok)
Pontosan a szoros késleltetések miatt, hiszen amúgy mindkettőtök procijának 200 MHz az FSB-je...
rootcommander
2005. július 5. 16:31
HELLO!
Nagyon köszönöm a válaszodat, végre találtam egy olyan embert, aki ért a dolgokhoz.
És akkor még az lenne a kérdésem, hogy..
Akkor érjem be a KINGMAX 533-assal (4-4-4-12)?
Találtam olyan ramot valami GEIL ULTRA 1GB 533-as, aminek ezek a számai (3-3-3-

, de valami 62 ezer bruttó. Ezt érdemes megvenni?
Tudod, most mindenképp kell ramot vennem, mert az 512 kevés.
Akkor maradjak annál, ami jelen pillanatban van benne? (Kingmax 533MHz 4-4-4-12)
_Vagy esetleg tudnál ajánlani valamit? (Nem feltétlenül a leggagyibbra gondolok..)
Valami tényleg gyors kellene nekem; valami olyan 533-asban ami tényleg gyors.
Nagyon megköszönném ha tudnál majd valamikor válaszolni, mert tényleg fontos lenne.
Köszönöm
Tisztelettel:
Commander
Greene
2005. július 5. 18:33
80-ért van CL3-as Corsair, ha már ebben gondolkozol
rootcommander
2005. július 5. 23:28
Hello!
Az úgy jó, hogy van 2*256MB Kingmax 533Mhz (4-4-4-12) ram a gépben és még mellé mondjuk 2*512 MB Kingston HyperX 533MHz CL3-as (3-3-3-x) ???
Minkettő 1.85 volton megy.
Ez így menni fog?
Nem baj, hogy az egyik CL4-es a másik meg CL3-as?
Nem baj, hogy a kettő különböző márka?
ProFiler
2005. július 6. 7:53
De baj! A CL4-es sebességén fog menni a rendszer - sajnos.
Ciao.
Maverick
2005. július 7. 5:20
A 2x512 MB mellett amúgy sem sokat dobna még 2x256 MB, tehát érdemesebb venni 2 db. 512 MB-os modult,
és inkább megpróbálni eladni a két régit..
rootcommander
2005. július 7. 18:42
kösz!
Van egy program, ami kiírja a memória tulajdonságait és van egy olyan, hogy Frequency : 271.7
FSB:DRAM : 3:4
Azt a Frequency-t, hogy lehet emelni?
Az a 3:4 mit jelent?
A ramoknál a 400MHz, 533MHz, 675MHz az hogyan jön ki?
Hogy lehet a RAM-ot picit tuningolni úgy, hogy pl. a CPU beállításait nem állítjuk el?
(Az időzítéseken kívül)
ProFiler
2005. július 7. 19:53
A 3:4 az azt jelenti, hogy a processzor sínjéhez képest milyen arányban megy a memóriasín órajele. A legjobb, ha a kettő megegyezik, azaz szinkronban megy.
400MHz = 2x200MHz FSB
533MHz = 2x266MHz FSB
667MHz = 2x333MHz FSB
A legjobb egyébként, ha az időzítésaekkel variálsz. Többet érsz velük.
Ciao.
internetmen
2005. augusztus 29. 10:26
Sziasztok
Melyik a gyorsabb? Melyik lenne jobb?
DDR2 2048MB 533MHz Kit (2x1024) Kingston
DDR2 1024MB 675MHz Kit (2x512) Corsair TwinX PRO
Mindkettőt kezeli az alaplap, de nem tudok dönteni. A gép további paraméterei: 3400 Pentium 64bit, X700 256Mb, 320 GB winyó.
ProFiler
2005. augusztus 29. 19:00
Mindegyik nagyon jó választás, de a Corsair gyorsabb. 2 GB meg nem is biztos, hogy kell.
Ciao.
mazda6diesel
2005. november 11. 20:42

Miért van az, hogy azonos paraméterű ddr2 ram olcsóbb mint ugyanolyan mezei ddr? Nincs annyira elterjedve azok a lapok amik támogatják? Lassabbak? Vagy esetleg olcsóbb az előállítási költségük?
Egy pici
Ugyanez lenne a kérdésem a videokariknál is: miért olcsóbb a pci-e videokari mint az agp 8X verzió?
Chabi
2005. november 11. 21:17
Márcsak azért sem lehet azonos a DDR2 és a DDR paramétere mert a DDR2 sokkal lassabb az időszítése mint a DDR memóriáknak. Ezért nem gyorsabbak jelen pillanatban még.
OFF:
Azért drágább az AGP-s verzio mert azon van egy külön PCI-express

AGP konverter chip ami külön pénzbe kerül
sirfrancisd
2006. június 25. 18:51
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy gond lehet- e abból, hogyha egy 667 MHz-es ddr2 ramokat támogató lapba- az újabb fajta- 800 MHz-eseket teszek?
Másik kérdésem, hogy
ez a Kingmax ram most akkor 533 MHz-től egészen 800 MHz-ig használható?
Köszi!
ProFiler
2006. június 26. 6:53
Igen, probléma lehet. Nem minden alaplap tudja kezelni a 800-as memóriákat.
Ez a memória (úgy, mint a többi is visszafelé is kompatibilis, de attól még nem garantált, hogy megy is PC2-800-asnál kisebb modulokat támogató alaplapban.
Ciao.
r-chee
2006. június 26. 16:13
Szerintem annyira erőltetett a RAM-oknál is, hogy DDRII-t vegyünk, sőt lassan már oda jutunk, hogy nem is támogatják az alaplapok a DDR memcsiket, tehát ez csak pénzhajhászás, semmi más. A DDR memóriákban rejlő lehetőségeket még ki sem használták 100%-osan, de már DDRII kell, mert az a jó... Ugyan. Business az egész
ProFiler
2006. június 26. 16:22
De a DDR-eket már kiaknázák. A DDRII-ben még nagyon sok lehetőség rejlik.
Ciao.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. június 26. 16:24
IDÉZET(ProFiler @ 2006. June 26., Mon 17:22)

A DDRII-ben még nagyon sok lehetőség rejlik.
Hát eléggé rejlik .... nehezen akar a felszínre törni.
ProFiler
2006. június 26. 18:25
Mert miért?

Nézegetted már a "jobb" gyártók termékeit? Már én is be tudtam szerezni olyan RAM-ot, amely késleltetési idői elérik egy átlagos DDR-RAM késleltetéseit - kétszer olyan magas órajel mellett! Az órajelet is növelik, közben csökkennek a késleltetési idők (és szerencsére az árak is). Akkor ez mi, ha nem javulás?
Ciao.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. június 26. 18:26
IDÉZET(ProFiler @ 2006. June 26., Mon 19:25)

kétszer olyan magas órajel mellett
És kétszer annyiért ...
r-chee
2006. június 26. 18:57
Na ja... Odébb van még jócskán a DDRII-es memóriák virágkora... Kis hazánkban meg nem sokan fognak megvenni olyan drága cuccokat... 1 jobb 1GB-os (akár 2x512) DDRII-es memória árából kijön 4GB DDR...
ProFiler
2006. június 26. 19:04

Ennyire azért nem drágák. Nem a magyar árakat kell alapul venni.
Ciao.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. június 26. 19:11
De pontosan. Amikor adtál árajánlatot, 40.000 Ft-ra jött ki az ára, míg a "gyengébb" verzió is 27.000 körül volt. (Párban természetesen, 2x1GB)
r-chee
2006. június 26. 20:30
IDÉZET(ProFiler @ 2006. June 26., Mon 20:04)

Ennyire azért nem drágák. Nem a magyar árakat kell alapul venni.
Ciao.
...Mégis, Magyarországon talán a francia vagy japán árakat kellene figyelembe venni....
ProFiler
2006. június 26. 20:38
A franciát már lehet, de legalább európait és akkor az valós is.
Ciao.
r-chee
2006. június 26. 20:51
Egyszer volt, hol nem volt, volt egy ifjonc, akit számítógépébe hardverelemeket szeretet volna venni. Mellesleg Magyarországon éldegélt. Egyik nap gondolt egyet, és megnézte az Interneten, pontosabban pár francia, japán és brazil online bolt weboldalán, hogy mennyibe kerülnek az általa vásárolni kívánt hardverelemek. Miután nyugtázta magában az árakat, felkerekedett, és belevetette magát a városbeli számtechboltok levadászásába. Ám nagy megdöbbenésére, az árak magassabbak voltak, mint a francia, japán és brazil oldalakon látottak. Reklamálni is kezdett, mire az eladó gúnyosan megjegyezte: "Öcsi, szállj le már a földre, Magyarországon vagyunk!!!!" Így pajtikánk észbekapott, és földhözragadtabban kezdte látni a világot. THE END.
ProFiler
2006. június 26. 20:54
Ezt nem szabad, nem szabad leragadni a földre.
Ciao.
r-chee
2006. június 26. 20:55
Fhuhh...Na jó, tovább nem vitatkozom
Domino
2006. július 15. 16:10

Az lenne a kérdésem, hogy egy DDRII 800as már felveheti a versenyt egy átlagos DDRrel?

Vagy esetleg van már olyan DDRII ami már egy jobbfajta DDR memória sebességével bír?

Vagy egyáltalán perpillanat melyik a leggyorsabb DDRIIes RAM?
sz.jános
2006. július 15. 17:43
1. Elöször is a DDR2 800-as memókat "aranyárban" adják, annak ellenére, hogy az időzítéseik "csapnivaló", órajele ugyan jobb, így talán egálba lehet egy "átlagos" DDR1-el.
2. Egy jobb fajta DDR1-től messze elmarad.
3. Melyik a jelenlegi leggyorsabb DDR2? .... Ezt talán senki sem tudja, mert szvsz nagyon hasonló tulajdonságokat mutatnak a különböző gyármányú memók.
Domino
2006. július 15. 18:58
Köszönöm. Akkor valami tanácsot kaphatnék, mit kezdjek magammal, ha az alaplapom csak a DDRII-t támogatja?
sz.jános
2006. július 15. 19:59
Azért nem ártana tudni, hogy milyen lapod van, és mire akaod használni (pl. alapon vagy tuning, stb).
Majd azt se ártana ha megnéznéd, hogy a lapod melyik memókra "háklis", mert pl. az Asus P5WD2 Pr tuningnál nagyon nem szereti a KHX-eket csak a "síma" Kingston-t.
Nagy általánoságban elmondható, hogy az A-DATA-ák, Corsair-ek (egyik legjobb csak drága), Gkill-ek, Samsung-ok, egyes tipusai a legjobban beváltak.
(Ha saját magamnak vennék ilyen memót, akkor én a minnél magasabb órajel mellett a lehető legkisebb időzítésűeket részesíteném előnyben.)
De természetesen döntened neked kell.
ProFiler
2006. július 15. 20:09
Saját problémámból kifolyólag azt tapasztalom, hogy a DDR2 memória kérdésénél a legeslegfontosabb kérdés az, hogy Intel, vagy AMD mellé lesz-e a memória. Ugyanis a legtöbb DDR2-es memória inkompatibilis az új SAM2-es AMD rendszerekkel.
Ciao.
Domino
2006. július 15. 22:24
Az alaplap egy ASUS P5WDG-WS lenne(OFF: szerintetek jó választás?). Talán. Merthogy még nem szereztem be. A Chipset az Inteles, a proci elméletben pedig egy Intel P D 950 (3.4GHz/2*2MB/800MHz, Dual Core). Használni pedig alapon szeretném, mert én nem vagyok a tuning híve, nekem fontosabb a hosszútávú stabil működés.
Egyébként gyakran futtatok grafikai programokat (videoszerkesztő, weblapszerkesztő stb.). Ezeken kívül pedig csak átlagos felhasználó vagyok.
Köszönöm, hogy foglalkoztok a gondommal.
(Épp egy konfiguráció építésén dolgozom, más topikokban is vannak friss kérdéseim, amikre még sajnos nem kaptam választ [pl.: Processzorvásárlás] ha van időtök, legyetek szívesek, nézzetek rá a többi problémámra is. Köszönöm!)
ProFiler
2006. július 16. 6:28
Jó az alaplap, de nagyon figyelj arra, hogy milyen RAM-ot veszel! Pl. ne SLI-s változatot vegyél, mert annak az Intellel akad össze a bajusza. A régebbi memóriák viszont mind támogatják az Intelt.
Ciao.
Domino
2006. július 16. 6:34
Hűha. Én valahol lemaradtam. A RAMban is van SLIs változat? Ezt honnan lehet látni?
sz.jános
2006. július 16. 6:39
IDÉZET(Domino @ 2006. July 15., Sat 22:24)

... Használni pedig alapon szeretném, mert én nem vagyok a tuning híve, nekem fontosabb a hosszútávú stabil működés.
Egyébként gyakran futtatok grafikai programokat (videoszerkesztő, weblapszerkesztő stb.). Ezeken kívül pedig csak átlagos felhasználó vagyok.
Akkor neked a minnél allacsonyabb időzítésű memók tünnek jó választásnak.
Domino
2006. július 16. 6:53
Jah. De ahogy elnézem, DDR2ben ilyen nincs.

Node sebaj! Majd keresünk valamit.
Valakinek van esetleg valamilyen ajánlata?
Vásárláshoz a Gépbolt jó hely, vagy drága vagy egyéb gond?
sz.jános
2006. július 16. 7:12
Nézz itt körül:
LinkLinkLink
Domino
2006. július 16. 7:45
WoW. Köszönöm. És szerinted mennyi RAMot érdemes veni?
Gondolva a jövőre, mag a Vistára.
És mi jobb 2*512, vagy 1*1GB?
sz.jános
2006. július 16. 7:50
"... Gondolva a jővőre ..."Egyértelműen 2×1 GB !
Domino
2006. július 16. 8:04
Te melyiket választanád?
Kingston 2GB 667MHz DDR2 KIT Non-ECC CL5 DIMM
(56.689 Ft)
2 GB-os (2x1GB) DDR2 RAM kit, 667 MHz, Non ECC, CL5, élettartam garanciával.
vagy
Kingston HyperX 1GB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 KIT
(56.022 Ft)
2*512MB-os HyperX DDR2-SDRAM CL4 memória modul, PÁRBA VÁLOGATVA
Azért ezeket párosítom össze, mert ez egy árkategória. És mit jelent az hogy PÁRBA VÁLOGATVA?
És a második variációban a nevében CL5 szerepel, a leírásban pedig CL4. Ez hogy passzol össze?
(Forrás:
http://www.gepbolt.hu)
sz.jános
2006. július 16. 13:57
Magamnak valószínűleg a Corsair - GSkill - A-DATA hármasból választok majd DDR2 memót, de ha csak ezekből lehetne amit írsz, akkor a KHX 800-ast CL4-el.
Persze csak akkor ha kompatibilis lenne a lapommal.
ProFiler
2006. július 16. 14:51
IDÉZET(Domino @ 2006. July 16., Sun 7:34)

A RAMban is van SLIs változat? Ezt honnan lehet látni?
Onnan, hogy oda van írva a típus mellé. Pl.
Kingston, vagy
Corsair.
Ciao.
Domino
2006. július 16. 15:22
Azért ezeket a RAMokat írtam, mert ehhez tudok hozzájutni, ugyanis egy cégnél vaszem a gépet, ami vállalja az összeszerelést, és országos hálózata van, valamint a kínálata is viszonylag nagy, emellett az árai sem rosszak.
Egyelőre 2 lehetőséget látok:
- keresek egy másik ehhez hasonló profillal rendelkező céget. (eddig a Gépboltban gondolkodtam)
- vagy meg kéne tanulnom összeszerelnem egy gépet.
Ez az utóbbi sokkal szimpatikusabb, és lényegesen nagyobb szabadságot ad, a hardware-elemek összeválogatásában. Viszont, men tudom, hol sajátíthatnám el ezt a bonyolult(nak tűnő?) műveletet?
Tudnátok esetleg valamilyen technikai segítséget adni, vagy valami lehetőséget ennek megtanulására (weboldal, tanfolyam...)?
Köszönöm a segítségeteket!
Baludada
2006. július 16. 23:59
Pár hónappal ez elött a PCW-ben volt egy cikk a PC összeszerelésről. Elméletben egyszerű a dolog. Talán a processzor behelyezése igényel nagyobb odafigyelést. Ha bátor vagy szerintem vágj bele! Esetleg nyiss egy topikot ennek a témának(de lehet, hogy már van is ezzel foglalkozó itt a fórumon) és szívesen segtünk, ha elakadsz valahol.
Domino
2006. július 17. 12:49
És nem tudod véletlenül, melyik számban volt?
Én csak a Processzor beszerelésére emlékszem, de remélem tévedek, és neked lesz igazad.
Annak valószínűleg nagy hasznát venném. Meg most szétnézek a neten is ebben a témában.
Baludada
2006. július 18. 22:32
A márciusi számban volt. Megvan az neked?
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.