Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Múltidézés
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Egyéb hardver > Retro
Oldalak: 1, 2
vmiki
Milyen gépetek volt???
Gigah3rtz
486DX2-66 laughing.gif tongue.gif
Chabi
Volt C64 is meg Amiga 500+ is.

A C64 joystick-okat RAMBO megkapta ajándékba tőlem. cool.gif
Utonium
Egyenlőre egyedül erősítem az Enterprise tábort. Volt C64-em, Plus4-em és Spektrumon is, de ugyebár a kedvencet kellett megjelölni.
ProFiler
Mindegyik. smile.gif

Ciao.
pampalini
Egyéb. Mivel sem az Atari 800XL sem az Amiga 500+ nincs a listában. Talán jobb is így, mert nem kell választanom. Más-más kategória, mindkettő kedvenc volt a maga idejében. roll.gif
cereal180
Nekem 2 MHz-es XT-m volt 2 Mb-os vinyóval. Az volt ám a pöpec masina! Akkora háza volt, hogy 2 mostani jól megtermett ATX alaplap kényelmesen elférne benne egymás mellett.
Athos
Spektrum biggrin.gif
sirfrancisd
Mindegyik, sőt! biggrin.gif
Adani
C64, az első gépem. Volt még dolgom Atari 2600-zal is, de az nem az enyém volt. Viszont C64-el nagyon sokáig nyomultam, még az első pc-m után is elővettem néha.
arpsoft
Én először HT1080Z-t használtam, aztán egy nagyon rövid Primo-zás jött (még a kapacitív billentyűs), aztán Plus4, majd lett egy 286-os gépem, (40 MB HDD+4MB RAM+EGA monitor), aztán vettem egy 486DLC-t matek procival kiegészítve (250MB HDD + 8MB RAM + 512k Trigdent VGA + VGA monitor). Na ez még mindig megvan.
takix
Első gépem egy Videoton TV Computer volt, de azt egy betörés alkalmával eltünt, utána lett C64.
George
Nekem egy kemény C64-esem volt csomó jó kis játékprogival,eredeti Commodore monitorral és egy ismerős által barkácsolt joystickkal.Az eredeti monitor kissé érdekes volt,amikor bemelegedett akkor elferdült a kép és kikapcsolt biggrin.gif De utána inkább TV-re kötöttem,azután a gép után sokáig csend volt,és lett egy Celeron433-as,Intel integrált cuccokkal teli alaplapom 64 Mb Rammal. cool.gif
_Menyus_
Nekem volt egy C16-om 64K-s bővítőkártyával (a CoV-ban egyszer rút kiskacsának nevezték, nagyon találóan), és utána volt egy C64-em is + Final III Cartridge! Sosem kedveltem az Action Replayt. Tudtátok hogy a Finalben egy grafikus menürendszer volt, saját grafikus alapú szövegszerkesztővel? Az volt ám a zsír cucc.

Menyus
Bencce
C64!!! A mai napig hallom amikor beraktam a kazit, és összevissza sistergett meg minden:) Már abból megmondtam éppen melyik játéknál tart! Volt, hogy én is, amikor már 386 meg 486osunk volt, még elővettem egy jót játszani!
Csikós Gábor
Nekem először C16, majd C64, azután Amiga500, végül Amiga1200 CD-vel HD-vel maga volt az álom... roll.gif Azután hosszú ideig semmi, egy idő után (mer köllött a nethez valami) csak egy vacak kölcsön PC, na és persze a munkahelyen jópár generáció. Decemberben vettük meg életem első PC-jét, kipróbáltam a WinUAE-t... ma már van egy Amiga1200-asom HD-vel smile.gif hozzá (az eBay-nek köszönhetően fillérekért) Sirius Genlock és nemrég sikerült beszereznem egyik kollégám padlásáról egy C64-et floppyval. Igaz ez már az újabb típus, az igazi egy régi barna volna 1541-essel, ami késik (talán) nem múlik. Milyen szerencse, hogy anno eltettem első joystick-om még a C16-os időből, gondoltam egyszer még kellhet... smile.gif Majd el felejtem még C16 is kell smile.gif
Atys
Nekem az első egy +4 volt, utána C64, majd Amiga500. Eddig volt az aranykorszak és utána beköszöntött a PC-k világa. Most már Athlon64 van.
De a nagy kedvenc a Commodore plus4 volt, van, lesz mindig. (anak idején Action néven programoztam rajta.)
Csikós Gábor
Nekem "csak" 16-osra futotta, de nem bántam, a néhány nagyobb helyigényű játékokhoz nyaranta megkaptam az iskola 64k-os bővítőjét... micsoda (szép) idők voltak roll.gif
Szanya
A VTC- t szerettem, mert sok helyen olyan volt és lekötöttek a játékai. Persze a bátyám C64- esén jobb cuccok voltak, de nem nagyon engedett hozzá. Csak nézhettem, ahogyan játszik. Aztán VTC- n tanultunk a suliban is egy kicsit meg Primo- n. Hát, a Primot nem tudom mire lehetett használni. Virágalátétnek nem volt jó, mert lecsúszott volna róla a cserép, számológép pedig volt már akkoriban kisebb is és még monitor sem kellett azokhoz. :-)
Aztán lett nekem is C64- esem és azt már magam ronthattam el. Most pedig emulálom. De lehet, hogy meg kéne javíttattnom, mert még mindenem megvan hozzá.
mcfresh
Nemrég jutottam hozá egy c-16 hoz ill egy enterprise-hez.
Sajnos már rég elfelejtettem amit a 80 évek végén tanultam basic ből.
Találni valahol a neten némi leírást a gépekhez.?
Pl egyszerű programokat stb.

bulb.gif
gyepmester
Nekem volt egy csoda Primo-m ami egy hatalmas nagy bőröndben járta a haverokat, azután egy elég hosszú korszak C-16 jött és ezután pedig C-64. Ekkor nagy kihagyás után az első PC-m már a Pentium 1 kategória volt 166-os procival. De a retroból a C64 fogott meg legjobban tehát az én szavazatom oda raktam le.
Gereby
Én sajnos nem éltem ezt a korszakot. De már 4 évesen ott ültem első gépünk előtt ami egy 386-os volt. De Tavaj pótoltam ezt az időszakot egy C64-el.
Gereby
Szereztem egy két régi cuccot (régi gép alkatrészek) Csak nem tudom azonosítani őket hogy milyen korból származhatnak. Sajnos most nővérem elvitte a fényképezőgépem de ha visszahozza és készítenék róluk egy két képet segítenétek azonosítani őket?

Egyébként van egy pár nagyon nagy valami bővítő kártya szerű cucc, és olyanok vannak rájuk írva hogy "Floppy processzor" ,"I/O processzor" meg ilyen kis aranyosságok smile.gif

Akkor esetleg tudna nekem segíteni valaki?
Köszi, előre is!
ProFiler
Megnézzük. Tetszenek az ilyen feladatok! Főleg a múltból. cool.gif

Ciao.
uncletibi
Sziasztok!

Az első gépem: SX25 , 256 Mb vinyó, 4 Mb ram, 2Mb vga kártya - Vga monitor csúcs volt 1993-ban / arra emlékszem, hogy csak a memória 16 000 ft -volt bele/
erős win 3.1 op. rendszer. - rá ment az 1500-ös ladám ára.

Üdv. ut.

exclamat.gif
Gereby
Nahhh.... végre itthon van a fényképezőgépem!

Nos hát itt vannak a cuccok:
1 A nyákra az van írva hogy video ram and controller
2 I/O Processor
3 Sysram
4 Floppy Processzor
5 Ez valami nagyon régi alaplap de valami hatalmas. Lehet látni a numerikus proci helyét. Érdekesség még rajta ,hogy az a két rövidebb slot mellé oda van írva: USER-0 VIDEO; USER-1 VIDEO
6 Ez valami nagyon régi alaplap én olyan 286-ra saccolom. Ez nagyon picike. SIMM-ramokkal szerelve smile.gif
7 Ez is egy nagyon pici lap. Ezt abszolúte nem tudom beazonosítani... Érdekes a tápcsatlakozója.

Az első 4 a kedvencem de nem tudom hogy mibe valóak. Poén még hogy az egyiken találtam CCCP felíratú lapkát smile.gif
Atyafi
C +4
- ProFiler -
@ Gereby:
Nem éppen egy egyszerű feladat... biggrin.gif

Ciao.
Gereby
Tudom... Épp ezért kérdeztem biggrin.gif
donathl
Hali!

Nekem az első gépem C64 volt amit a mai napig szoktam használgatni. Utánna lett egy 386 majd egy 233 MHz-es gép és utánna a mostani AMD-m. C64 emulátor segítségével mostmár ezen a gépen is szoktam játszadozni, és érdekelne is hogy a winvice vagy ccs64 ben hogy lehet az ékezetes betűket előcsalogatni??? Aki tudja segítsen legyen szives!:) Köszike előre is!
Ja jut fejembe! C64-hez még mindíg meg van minden ami csak létezik, monitor joy nyomtató magnó floppy kazetták lemezek stb stb, és mindez rendkívűl jó állaptoban! Kíváncsi vagyok van-e még egyálltalán ilyen "őrült" mint én aki ennyire odafigyel erre a kedves kis gépre.
Bencce
Akinek kazis commodorja volt, az ismerte a Turbo tape 64 nevű progit? Tök gyorsan lehetett vele beolvasni a kazikat biggrin.gif
intruder
IDÉZET(donathl @ 2005. augusztus 18., 20:57 - csütörtök)
Kíváncsi vagyok van-e még egyálltalán ilyen "őrült" mint én aki ennyire odafigyel erre a  kedves kis gépre.

Nekem is meg van még mindenem hozzá (kivéve a monitort), sôt nem rég vettem 2 db QuickShot II Turbo Joyt, darabját 500 Ft-ért. Már csak az a kérdés, hogy hogyan tudnám rákötni a PC-re, hogy az emulátorral is tudjak játszni Joystick-al és ne keljen a billenty?zetet böködni. Próbálkoztam a Microsoft-os gamepad-el de az meg sem moccan smile.gif
Lex
IDÉZET(Gereby @ 2005. július 22., 16:08 - péntek)
Nahhh.... végre itthon van a fényképezőgépem!

Nos hát itt vannak a cuccok:
1 A nyákra az van írva hogy video ram and controller
2 I/O Processor
3 Sysram
4 Floppy Processzor
5 Ez valami nagyon régi alaplap de valami hatalmas. Lehet látni a numerikus proci helyét. Érdekesség még rajta ,hogy az a két rövidebb slot mellé oda van írva: USER-0 VIDEO; USER-1 VIDEO
6 Ez valami nagyon régi alaplap én olyan 286-ra saccolom. Ez nagyon picike. SIMM-ramokkal szerelve smile.gif
7 Ez is egy nagyon pici lap. Ezt abszolúte nem tudom beazonosítani... Érdekes a tápcsatlakozója.

Az első 4 a kedvencem de nem tudom hogy mibe valóak. Poén még hogy az egyiken találtam CCCP felíratú lapkát smile.gif

1-4. Valamilyen szekrényes masinériából van. Látszik, hogy sima TTL áramkörök vannak rajta. smile.gif A szélesebb IC-k feliratából lehet megnézni, hogy mik azok. A két felső sarkán látszik a szekrényes rögzítő. Ha CCCP, akkor talán ESZR.
5. PC-AT lap (16 bites ISA busz van rajta)
6. Talán 286, de a foglalatos prociról le lehet olvasni.
7. Talán egy nagyon régi XT, amit csak az ISA slotokon lehet bővíteni. Látszik a bill. csatlakozó és a táp.
És a szavazáshoz kapcsolódóan: Sokféle géppel volt dolgom a középsuliban(HT1080Z, Videoton VT terminál i8080 biggrin.gif , Spectrum, Commodore VIC-20, C64, Plus 4, C16, C128).

@Utonium:
Otthon egy Enterprise-om volt, amire Spectrumról írtunk át játékokat, meg saját op.rendszert is el kezdtünk fejleszteni, amit aztán elvitt a fejlődés szele.
Utána a fősulin kezdődött a PC-s korszak 8086-os gép 4,77 MHz, 256 KB! RAM, 360 KB-os floppy, no vinyó. biggrin.gif
Az első saját PC-m: 386, 4 MB RAM, 80 MB vinyó, Trident VGA 256 KB.
Gereby
@Lex: thumbsup.gif clap_02.gif worship.gif Nagyon köszönöm!
Egyébként azokra a szekrényes cuccokra angolul rá van írva, hogy micsoda.

Egyébként én is megtartanám a c64-em tartazékait, csak egy bibi van, hogy nincsenek
sad.gif Mert én kb 1-2 éve szereztem.. volt hozzá flopiegység, csak nem működöt sad.gif Szereztem hozzá másikat, az se.. weep.gif
Viszont van hozzá Joy-om (csajnos eléggé remety állapotba annoyed.gif ) De azt se tudom használni, mert egy darab játékom sincs.
Egyébként ki van rakva félig a moncsimra, félig a hangfalamra, és onnan néz le rám. És tölt energiával smile.gif (lanpartyn mindíg Commodore64 MAN vagyok smile.gif )
Csizmazia István [Rambo]
C64 volt, és bár akkor eladtam az XT vásárlás miatt, most újra van szép gyári dobozos konfig. Ami jó hír, hogy az akkor elérhetetlen árlomnak számító gyári játékokból csak egy volt - egy bizóban vett Flight Simulator - most viszont már 300 felett van belőlük a gyűjteményemben:
http://commodore64.hu/orig.htm
Gereby
@Rambo: Szép ez az oldal! Legalább mostmár tudom, hogy nekem milyen típusú C64-em van.
Commodore 64 Compendium
Csak sajnos nekem ilyen, hogy doboz meg tartozékok kimaradtak az életemből sad.gif
Egyébként te honnan szerzed be a gépeidet? És mennyire drága hobbi ez?
zsul
Én az iskolai számtekszakkör C16/+4-eseivel kezdtem, aztán mivel ilyet már nem lehetett kapni ezért osztrákiából egy C64-et csempésztünk be természetesen szigorúan az ülés alatt. Ez magnóval üzemelt, és a nagy színestévére volt kötve. Majd később egy floppy meghajtóval fejlesztettem erőművé ezt a ketyerét.

Aztán később jött az Amiga 500, nah ez akkoriban nagy álom volt tömtem is bele mindjárt bővítőt, de persze amikor kijött az Amiga 1200 akkor nekem is lépnem kellett smile.gif Ahhoz már jófajta filipszsztereomonitor is volt ésmég 210 MB-os WD winyó, nomeg később Blizzard turókártya 86030-as procival meg +8MB fastrammal... Aztán jött a pöcö AMD K6 II... biggrin.gif
RJoco
Nekem Amigám van még mindig. A1200-om. Szépen fel van bővítve és őszintén szólva NEM retro gép. Lehet vele netelni, dvd-t írni, lehet hozzá venni usb-t is. Driverekben nem túl gazdag, ez vele az egyetlen baj. Viszont messze lehagyja a pöcöt, ha rendszerről van szó. Még a Linuxok is mögötte vannak. A w-ről meg nem is beszélva.
KeLa
Első gépem egy csináld magad Homelab gép volt, mire teljesen kész lett volna, eladtam. Jött ZX81 és Spectrum 48K, majd 88-ban XP. 90- AT-286, 92- AT-386, 93-96, AT486, utánna sokáig semmi. 2002 ben P1 és P3 + HP Compq netbook (P1), 2005-től P4. A notebook már nincs használatba, csak nosztalgia. A spectrumot még lehet, most is tudnám gépi kódba programozni és talán a kapcsolási rajzát is nagyvonalakba letudnám rajzolni.
donathl
IDÉZET(intruder @ 2005. szeptember 01., 9:43 - csütörtök)
IDÉZET(donathl @ 2005. augusztus 18., 20:57 - csütörtök)
Kíváncsi vagyok van-e még egyálltalán ilyen "őrült" mint én aki ennyire odafigyel erre a  kedves kis gépre.

Nekem is meg van még mindenem hozzá (kivéve a monitort), sôt nem rég vettem 2 db QuickShot II Turbo Joyt, darabját 500 Ft-ért. Már csak az a kérdés, hogy hogyan tudnám rákötni a PC-re, hogy az emulátorral is tudjak játszni Joystick-al és ne keljen a billenty?zetet böködni. Próbálkoztam a Microsoft-os gamepad-el de az meg sem moccan smile.gif

QuickShot II Turbo! Hmmmm. A legkirályabb joyok voltak a C64-hez! Nekem is van kettő ami működik, meg egy ami már nem működik így már csak aranybányaként fumkcionál. Mert ha netán valamelyik elromlik akkor abból az egyből van esély a javításra! De hogy azt a Pc-re kötni, azt nem tudom lehet-e.
ProFiler
Szerintem nem lehet, egész más bekötéssel bír. Nekem is vannak egébként ilyenek. biggrin.gif (Meg még sok más típus.)

Ciao.
Lex
Nem a bekötés miatt nem lehet, hanem azért, mert a Commodore és társaira kapcsolós joystickok vannak, míg a PC-re analóg potméteres joyok.
ProFiler
Nem minden esetben.

Ciao.
zsoltchelsea
Nem tudom, hogy jó helyre írom -e, de volt az oroszoknak olyan mikrochipjük, hogy az egyik fele csinálta a chip dolgát, a másik meg küldte az adatokat Moszkvába.
Digital Silence
Az oroszoknak sok mindenük volt. smile.gif
Mibe volt beépítve ama mikrochip? Mennyire volt mikro? smile.gif
zsoltchelsea
Ez a chip valami általánosabb féle volt azt hiszem. Gondolom kiisebb vezérlést igénylő dolgokba rakták bele. Mondjuk nem asztal nagyságú volt, az biztos...
Digital Silence
Voltam egyszer egy hadiüzemben, ahol MIG-hez gyártottak feketedobozt, fékszárny szervókat, és egyéb érdekességeket, valamint fényerőszabályzós fali lámpákat(max.25W) smile.gif , villanyborotvát álcának. Egy magyar mérnök srác kalauzolt. Mutatott egy szállítóhelikopterhez készült vezérlést, ami az ajtót nyitotta-zárta. Ebben egy verzérműtengelyhez hasonlító tengely volt állítható bütykökkel, mikrónak éppen nem nevezhető kapcsolókat nyomkodott, és egy Hall-elem vezérlésű villanymotor hajtotta. Nem volt több 2kilónál. Mégis azt kérdeztem, miért nem csináltátok meg 10deka elektronikával? - Óóó, hát az IC-k megbízhatatlanok, a tranyók elfüstölnek, de egy ilyen kovácsolt acéltengely mikor törik el?! smile.gif

Az elöbbi joystick-os témával kapcsolatban emlékszem régi(1994-95) Rádiótechnika vagy Hobby Elektronika lapokra, ahol egy kis kapcsolással megoldható volt a joystick átállítása. "A nyomógombos joystick IBM PC-hez illesztése"-ez volt a cikk címe.
tomplayer
Intel Core 2 Duo eXXtreme laughing.gif laughing.gif nem igaz csak hülyültem. Nekem a legrégebbi sasom 2003-ban volt meg, egy P1 299MHz-es 64MB SD-Rammal ellátott ATI (még rendesen ATI kártya volt benne blink.gif ) szóval egy ATI Super Rage Pro 4 Megás VGA. Egy ilyen régebbi 1 méter magas Compaq házban. Aztán egy hónapra rá kaptam egy Fujitsu Siemens Scenic P300-ast P4 procival 2.4GHz (amelyiknek most az egyik lába törött) intágrált GPU-val 64MB (AGP foglalat nuku, most ezt ne úgy érsd, hogy rögtön PCI-Express volt rajta biggrin.gif laughing.gif VGA foglalat egyátalán nem volt rajta) ill. 256 Mega memóval. Aztán jöttek azok az idők mikor divattá vált a nagy felbontásban való játszás 2004 hajdanán illetve az új játékok.: NFS Underground 2, Half-Life 2 stb. Tekintgetem az szakujságok lapjain a játékleírások melleti kis boxot: MINIMUM KONFIGURÁCIÓ: mindenhol 2× akkora volt a min. mint amennyi nekem volt a gépben az AJÁNLOTT meg 4× akkora, főleg az integrált VGA miatt néha az igegtől már nem láttam meg ilyenek. 2005 hajdanán mikor már sorozatosan nem indultak a jó játékok, kivágtam az alaplapot az ablakon smile.gif majd vettem egy AGP-s deszkát! ASRock volt meg gyárihibás!! (ASRock P4V88+, a lapkakészlet VIA PT880 nem kezelte a PS2-es portokat) visszavittem, s vettem még egy deszkát ASRock P4i65G-t, ami most van. Hazavittem, s hirtelen baltát ragadtam, mert megláttam, hogy integrált VGA-s, már nem sok hiányzott az erőszakos fizikai külső hatáshoz, mikor megláttam a szép fényes AGP is rajta (na jó csak hülyültem, sose ártottam még semmilyen gépnek!!)
Majd az első VGA karim Radeon 9550 (ami most van) jelentős ugrást jelentett számomra, főleg a játékoknál nyugottan megengedhettem a nagyobb felbontást. Így tehát eddig pontosan 3 Gépsasom volt, az első már Pentium volt (Pentium 1 299MHz) a foglalata nem olyan tűs, hanem olyan mintha egy laptopba való memória lenne, s a memórián csücsült egy kis chip a proci, amely rá volt égetve (passzív hűtéssel, még akkor a prociknak ez is elég volt), mint az integrált VGA angry.gif . Nekem Commodore nem volt, nem is nagyon lehetett volna mivel 1991-be születtem.
Adani
Az nem akadály, én 1990-ben ültem le először C64 elé, és azóta is imádom ezt a gépet. Még ebben az évben karácsonykor kaptam is egyet, alig lehetett elrángatni melőle. 1993-ig aktívan volt használva, akkor jött egy 386-os, de sokáig párhuzamosan ment a kettő.
tomplayer
1991-től 2001-ig azt sem tudtam mi az, hogy számítógép. 2001-től 2003-ig enyhe fogalmam volt róla, illetve be tutam kapcsolni egy P4-est laughing.gif Aztán jött a PC World 2 év folyamatos olvasás után a fejembe ugráltak a dolgok, s már szét mertem szerelni, össze is tudtam rakni, mitöbb... még utánna működött is!! Nagyrészt, ha öszinte akorok lenni a számítógépek iránti tudásom NEM az iskolában szereztem, hanem a gyakorlatban (mikor először ültem gép előtt, akkor egyszer rákattintottam a Start menüre s kinyilt a menü, azt hittem hibát követtem el illetve egyátalán nem tudtam, hogy mi az, s mire jó? 1 évvel később meg már a programozást nyomtam illetve a géped szereltem) illetve szakújságokból.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.