Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Ismeretlen csatlakozó a tápon
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Hűtés, házak, tápok, modding
Sanzi
IPB kép

IPB kép

Van a tápon egy olyan csatlakozó, amiről halvány fogalmam sincsen hogy mi. Nem is lényeg, csak szeretném tudni, hogy mi ez.
Gereby
Ez engemet is érdekel bár azt tudom hogy egy fél AT-alaplapi csatlakozó.
Kipróbáltam egy AT-s alaplapon de nem igazán működött...
google
Na igen, valami P4-es csatlakozó, vagy hogy hívják...
Nem tudom, mire való blush.gif , de az ASUS-alaplapomban már volt neki hely. biggrin.gif
A Chieftec kézikönyve viszont úgy, ahogy van, kihagyta a dolgot. annoyed.gif roll.gif
Az ASUS könyvét pedig természetesen nem találom. biggrin.gif
Gereby
Szó sincs p4-es csatlakozókról, Mondom hogy a régi AT-s tápoknak-lapoknak ilyen csatlakozójuk volt csak 2 volt belőllük a fekete kábeleknek kellett belül esniük és találkozniuk a pirosaknak meg kívül.
google
Akkor nem ugyanarról beszélünk. Pedig a képen látható cucc kísértetiesen hasonlít rá, de tény, hogy nem színes kábelei vannak. roll.gif
Chabi
IDÉZET(google @ 2005. július 01., 20:23 - péntek)
Az ASUS könyvét pedig természetesen nem találom. biggrin.gif

Az ASUS weboldalán keresd ki az alaplapodat és ott nézd meg a manual-t (*.pdf) bulb.gif
google
Csak egy ATX Power Connector elnevezésű csatlakozónak ilyen az alakja. roll.gif
Az bizony az lesz. Már, amire én gondolok.

Ezen a képen a jobb alsó sarokban, nagy fehér.
(Az én alaplapom nem pont ez a típus, de tudtommal csak annyiban különbözik, hogy négy memóriafoglalat van rajta.)

utólag: most látom, ezen jóval több tű van, mint a topicban levő csatlakozón. Szóval nem erről van szó!
Gereby
Ennek szerintem köze sincs az atx-hez. Mondom hogy egy régi at-s csatlakozó.
Egyébként a link nem működik!
Sanzi
Nah, akkor mire is való pontosan? Addig ok, hogy AT-s, de miért van ilyen csatlakozó egy ATX-es tápon?
Utonium
Az nem AT-s, rosszul mondja Gereby, hanem egy ATX-es kisegítő tápcsatlakozó. Azért fejlesztette ki az Intel ezt a szabványt (legalábbis azt hiszem ők voltak), hogy ha egy alaplapnak többre van szüksége 18 Ampernél a +3.3V-os ágon, vagy 24 Ampernél a +5V-os ágon, akkor ez a kisegítő csatlakozó szállítsa a "többletáramot".
Greene
Nem AT-s mert akkor kettő lenne belőle. Utinak van igaza ani_wink.gif
Gereby
Hmmm...
Legalább már ezt is tudom... Csak mért kellett pont olyan csatlakozót rakni rá....
Sanzi
De akkor erre a csatlakozóra csak speciális alaplapnak van szüksége? (Mert még egy embert se láttam, akinek szüksége lett volna erre a csatira) Meg akkor ez ugyan olyan, mint az ATX-es tápcsatlkaozó, mely a tápból az alaplapnak viszi az áramot, csak pont ennek a csatlakozónak ad egy kis plusszt. Mármintha használjuk... OK, köszi mindenkinek! De legfőképpen neked Utonium...
arpsoft
Én eddig csak AMD-s lapokon láttam ilyen csatlakozót. Valóban a proci többlet igényét hivatott kiszolgálni.
Gereby
Hmmm.....
Eszembe jutott valami....
Később nem erre találták ki a 12V-os plussz csatlakozót meg a 24tűs alaplapi csatlakozót??

Mert a legújabb szériás chieftech-es tápomon már nincs csak a +12V meg a 24tű.
Utonium
A +12V-os csatlakozót azért találták ki (szintén az Intel követte el), mert egyszerűen szükség volt még egy 12V-os csatlakozóra. Mivel a fentebb taglalt kisegítő tápcsatlakozó nem rendelkezik 12V-os ággal (csak +3,3 illetve +5V-ot szolgáltat) és az alaplapi 20 tüskés tápcsatlakozónak is csak egy darab 12V-os ága van, ezért muszáj volt valami még újabbat kifejleszteni, ugyanis az egyre nagyobb fogyasztású processzorokhoz az alaplapi feszültségszabályzónak mindenképpen kellett. Egyébként ha valakinek a tápja nem rendelkezik még ilyennel, akkor egy sima molexből is lehet ilyet kreálni, de kevésbé barkácsoló kedvűek vehetnek átalakítót is hozzá, mert bizony létezik ilyen is.

A 24 tűs alaplapi tápcsatlakozóra pedig a PCI Expresses VGA-k miatt volt szükség, mert - ki hinné - azoknak már megint kellett egy önálló 12V-os ág. smile.gif
Digital Silence
exclamat.gif Láttam ilyen csatlakozót, ami egy fél AT csati volt, egy komplett ATX-es mellett.
Ez egy industrial pc-ben volt, sajnos nem tudtam lefényképezni, pedig érdemes lett volna!
Ilyen gépeket nem igazán lehet látni az "utcán".
Volt benne egy-akkor még csúcs technikának számító-P1-es lapATX Philips, 233MMX, 2x32MB EDO RAM, S3Virge 4MB, 2GB Quantum Fireball. A lapon egy PCI foglalatban volt egy kártya-valami spéci-amin egy szalagkábel volt, ennek a másik vége szintén egy PCI kártya volt. A lap felett volt egy fél-lap, amin volt 6db PCI foglalat. Az elöbb említett szalagkábeles PCI kártya ebbe a lapba csatlakozott. Ezen a fél-lapon is volt egy 233MMX, és 2x32MB EDO, és más nem volt. Ennek a lapnak jött a kakaó azon a fél AT táp csatin. Ebben a lapban voltak a mérőkártyák, és olyan Matrox videokártya, aminek 2x4 bemente volt. exclamat.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.