Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Őrjítő reklámszövegek
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
Sebi
Ez tetszik. clap_02.gif
Dávid Csaba
A szomorú az egészben mégis csak az, hogy a bemutatott ajánló videóban a "hírességek" mindegyike zavarba jött attól a kérdéstől, hogy a gyereknek miként mondják el, mi az a szex.

Bizonnyal én vagyok túlvilágított agyú kretén, de a 6 éves fiamnak már elmagyaráztam, mikor megkérdezte, hogy mire való a pénisze, hogy anyának miért nincs, hogyan "készül" a kisbaba... stb. Egyáltalán nem éreztem magam zavarban, a megfelelő szavakat használva értelmes, tartalmas és maradandó beszélgetést folytathattam a fiammal.

Persze mindenkinek joga van ezt úgy intézni, ahogy akarja, csak számomra facepalm.gif, hogy kamerák előtt feszengnek a "celebjeink" a téma miatt. Hogy ez műsor...
jagdtigger
IDÉZET(Dávid Csaba @ 2011. február 19. 19:50) *

Persze mindenkinek joga van ezt úgy intézni, ahogy akarja, csak számomra facepalm.gif, hogy kamerák előtt feszengnek a "celebjeink" a téma miatt. Hogy ez műsor...

És ez csak egy műsor, egyre inkább az az érzésem a tv adók visszatérnek Cézár politikájához annoyed.gif (tisztelet a kivételnek).
TheSaurida
Ilyen mindig is volt (nem csak Caesar idejében), csak az arányok tolódtak el, valamint az értékek tojódtak el.
Bocs.
A fórum jó része még tán meg se született, amikor már volt valami műsorozat, amiben viszonylag ismert művészek fiacskái és leánykái tették oda magukat, érdekes módon ők is művészet tárgykörben, egy részük ráadásul katasztrofálisan.
Olyan nem fordult elő véletlenül se, hogy bejön A.B. színész harmadik és C.D. művésznő negyedik házasságából származó ötödik fia, a kellékes begurít egy esztergapadot, a gyermek meg méretre esztergál egy főtengelyt, vagy ilyesmi.
Adani
Volt régen a Szomszédok nevű sorozat is, na abban is voltak bugyuta dolgok bőven. Vágási Feri 1994 körül már be akart szállni az internetbe, szerintem a nézők többsége akkor még azt se tudta, hogy azt eszik-e vagy isszák. Meg ugye azon kesereg, hogy nincs 10 ezer ft-ja, hogy eredeti "mikroszoft Windows 95"-öt vegyen. Meg vagy kétszer volt olyan jelenet, hogy lefagyott a gép és viszi a szervizbe.
Sebi
Danette Roppancs... w00t1.gif
sonykor
Mostanában többször láttam ezt a Heineken reklámot: Link. Mi az értelme? Nem jövök rá.
Greene
Ha Heinekent iszol, sok barátod lesz, és mindenhol sztárként ünnepelnek. Úgyhogy irány a közért!
Adani
Low buget megoldás, címkéket áztatsz le Heinekenes üvegről ás átragasztod. .) Avagy Üres Heinekenes üvegeket szerzel és otthon palackozol bele olcsóbb sört.

Középsuliban volt ,aki úgy menőzött a kocsmában meg a dizsiben, hogy jól láthatóan fogta a Marlboro-s vagy a Dun Hilles cigisdobozt, amit úgy szerzett valahonnan és persze benne valami olcsó bagó volt nem az akkor elitnek számító Dun Hill meg Sárga Marlboro. Meg ugye előtte a játékmobiltelefonnal is menőztek ,sőt még régebben mikor a státuszszimbólum még a walkman volt, akadt aki fülessel a fején gizdázott az utcán, de a zsinór vége csak úgy lógott a zsebében, mert walkman nem volt hozzá.
TheSaurida
Volt egy ilyen botrány is állítólag, hogy távolsági buszon rosszul lett egy néni, és egy srácnál láttak nem sokkal előbb mobiltelefont (amikor az még valami volt), elkérték tőle, hogy mentőt hívjanak, de nem adta, végül szabályosan leteperték és kiszedték a zsebéből, akkor derült ki, hogy játéktelefon, csak menőzött vele a szerencsétlen.
Lehet, hogy városi legenda, de tkp. hihető.
Adani
Ezt én is hallottam, de én úgy, hogy vonaton történt és a kaller kérte el, hogy csak egy perc szólok a következő állomásra, hogy hívjanak egy mentőt.

De olyan is volt ezt elég sokan mesélték hozzátéve, hogy 2000 tavaszán történt a békéscsabai Meki előtt. Emberünk dumál a mobilján jó hangosan és persze ilyenekről ,hogy oké akkor két millióért részvényt veszünk egy millió marad stb. Teljesen váratlanul megcsörrent a kezében tartott mobil.
Spányik Balázs
Ez velem majdnem minden nap előfordul. smile.gif Mondjuk beszélek az öcsémmel, nagyban magyarázok neki valamit, ő meg közben kiszáll az autójából és a csodás headset lebont... Én beszélek tovább, ő meg visszahív.

De olyan is van, hogy a Vodafone gondolja úgy, hogy már sokat beszéltünk vagy minek Újpalotára térerő, és lebont, amit szintén nem veszek észre, és csörögni kezd a kezemben a telefon beszéd közben...
Adani
Sőt van már a T-nél várakoztatás is. Volt már, hogy épp dumáltam valakivel közben pittyeg a mobil, kijelző meg jelzi ,hogy jött még egy hívás és lehet váltogatni a hívók között.
TheSaurida
Általában elég elnézően szoktam viszonyulni a reklámcsináló kreatívok ámokfutásához, de ez az ellenem forduló mobil kezd az agyamra (vagy amit ahelyett használok) menni. Főleg itt a fórumban. Nemelehetnee...?
KGigi
Adblock/Noads/...? tongue.gif
TheSaurida
Felraktam a NoAds-t (Opera). Semmi eredmény.
Sebi
Jobb klikk arra a részre amit le szeretnél tiltani -> Tartalom letiltása... -> Részletek -> Hozzáadás -> Írd be ezt: http://www.pcworld.hu/forum/header_forum.php -> Bezárás -> Kész

Nálam így működik, de lehet hogy van egyszerűbb módja is. Majd jön KGigi, ő az Opera szakértő. ani_wink.gif
KGigi
Bal gomb a NoAds ikonján ->Block element. Utána a sáv bal felső sarkában lesz egy X, azzal lövöd ki az egész iframe-et. Ha csak a reklámot nyírod ki, akkor marad egy nagy fehér sáv.
TheSaurida
Az első mondatig stimmelt, de nem láttam sehol X-et, pedig ismerem ezt a bonyolult betűt ani_wink.gif .
KGigi
Én ha arra megyek, hogy block element, akkor ahogy mozgatom az egeret, sorra jelennek meg kékkel bekeretezve, amiket blokkolni tud. Most így hirtelen nekem sincs X, próbálj csak rákattintani. Lehet, hogy hülye voltam, és az FF-ben volt. laughing.gif
Gereby
Van benne egy bug, amit egy beállítással ki lehet küszöbölni operában.
KÓD
opera:config#PersistentStorage|UserJSStorageQuota

Ezt beírod a címsorba, és beállítod az értékét 500-ra. Onnantól kezdve működni fog.
KGigi
Szerintem én szúrtam el, mert erre a program figyelmeztet is. Ez amúgy nem bug, csak egy olyan tárterületet használ, ami alapból nem engedélyezett.
KGigi
Ma beállítottam egy másik Operát, van X. tongue.gif
sonykor
Mióta műfogsorom van....

annoyed.gif
kléni
IDÉZET
Cya!
Eddig ahaverokkal moziba jartam, es minden heten neztuk a premier filmeket. Most inkabb arra gyujtok hogy nyaron lemenjunk a balcsira, es a haverokat athivom hozzam mozizni. A premier filmek pedig megvannak innen INGYEN!
http://
Szerintem nezd meg amint tudod.
Viszhall!

Az egy dolog, ha házimozira van pénze, akkor miért kell balcsira gyűjteni, meg az is, hogy haveroktól nem kérünk pénzt, de ha tud ingyenes letöltő helyet (köhhöm) akkor miért nem el korábban a moziba, ahol ugye fizetni kell érte? biggrin.gif Legalább jó spammokat küldenének laughing.gif
sonykor
Nem tetszik a PC World + Playboy párosítás. Jó tesz a tízen egy-két éves embermanóknak, hogy ilyet látnak? Nem nagyon lehet kikerülni, pláne a weboldalon.
Fujitsu
Miért, lehet, hogy nem is lenne rossz ötlet egy lapot gyúrni a kettőből. laughing.gif Amúgy én nem látok semmit, pedig próbaképpen kikapcsoltam az ABP-t.
kléni
http://imagerz.com/QEAXXktvAwMHBF8fEAVQ
Ebből csak nekem jön le az, hogy az MS árulta eddig az illegális változatot, és most itt a nagy lehetőség, hogy megvegyük közvetlen az MS-től legálisan? Bár még mindig jobb, mint a sablonszerű "INGYENES!" felirat.
Adani
Végül is ha valakinek kell, akkor ez lehet egy jó leehetőség, nekem még mindig az a véleményem, hogy MS Office-ért pénzt kiadni értelmetlen, a munkahelyen használom, mert ott muszáj, itthon meg nincs is felrakva irodai programcsomag, ha meg muszáj akkor OpenOffice-t felrakom. Levelező programnak meg Outlook helyett ott a Thunderbird mérföldekkel jobb.
KGigi
Én a Calc-kal az Excel helyett még elvagyok, mert az Excel funkcióinak a 90%-át nem használom. De mivel azokat használom, azt tudom, hogy a Writer és az Impress generációkkal le van maradva a Word-től és a PowerPoint-tól, ami nem csak azért baj, mert nem lehet velük ugyanazt megcsinálni, hanem azért is, mert egyszerűen nem kompatibilisek a doc, docx, ppt, pptx formátumokkal. A Writerben következetesen szürke hátterűek a tartalomjegyzékek kék linkekkel, a beállított stílusok teljesen szétesnek, a keretek elcsúsznak, és ez csak a jéghegy csúcsa. Impressben csak az alap diasablonok mennek, ha pl. nem "csak cím" diát választok, hanem cím + szöveget, és a szövegmezőt kitörlöm, akkor az Impress visszarakja. A beállított animációk eltűnnek az éterben, a stílusok itt sem működnek, a szövegek elcsúsznak stb. Egyszerűen használhatatlan. Még Linuxon is Office-t használok virtuális gépben. Szívok enélkül is eleget, nem teszek rá még egy lapáttal saját elhatározásból. Úgyhogy bizony megvettem, és azóta is boldog felhasználója vagyok az Office 2007 otthoni és tanulói változatának.
Adani
Én eleve a 2007-et meg a 2010-et nem bírom, a 2003-hoz képest szétbarmoltak mindent és egyes funkciókat úgy eldugtak a 2007-ben, hogy nyomkereső kutyákkal is nehéz volna rátalálni. Ha használom is akkor is a 2003, a 2007 csak azért, mert a melóhelyen azt használja mindenki. A DOCX meg a Pptx formátum meg nem létszükséglet, van amúgy megjelenítő hozzá, de csak a baj van vele, a 2003-as formátum is van olyan jó, és azt már minden program ismeri. A Word funkcióit is ritkán használom, nála ma szövegszerkesztés 99%-a simán begépelés meg bekezdések formázása, betűtípus, betűméret állítás, mást ritkán használok arra meg bármi jó. Ha meg az kell ,hogy bárhol meg lehessen nyitni a doksit és mindenhol ugyanúgy nézzen ki és nem kell beleírni sem akkor ott a PDF, meg az ingyenes PDF Creator progi.
KGigi
Szerintem a szalag nagyon kényelmesen és gyorsan használható, ha egyszer valaki megszokja. Én pont az ezernyi menütől kapok idegbajt. Sokkal több kattintással tudom csak elvégezni ugyanazt. Szélesvásznú képernyőn szépen kifér minden.

A docx, pptx formátumok azért kellenek, mert sok dolgot csak ezekben lehet lementeni. Ha csak formázott szöveget akarsz előállítani, akkor valóban mindegy, de azért mert neked nincsen rájuk szükséged, ne jelentsd ki, hogy baromság. Arról nem is beszélve, hogy lényegesen kevesebb helyet foglalnak, ami merevlemezen tök mindegy, de email csatolmányként már egyáltalán nem. A PDF hogy jön ide? Nem szerkeszthető. Egyébként nem figyeltél, mert a régi doc és ppt formátum is benne volt a felsorolásban. Nem annyira rosszul jelennek meg, mint a docx és a pptx, de a felsorolt problémák ezeknél is jelentkeznek, a docx és a pptx ezekre tesz rá még egy lapáttal. Szóval az egy dolog, hogy ismeri-e valami az adott formátumot, más kérdés, hogy mit kezd vele.

Az elmúlt hónapokban rengeteg dokumentációt, illetve egyéb hosszabb szöveget kellett írnom, beleértve a szakdolgozatomat, illetve több prezentációt is kellett készítenem szemináriumi előadásokhoz, védésekhez, illetve egy konferenciához. A LibreOffice ezekre egészen egyszerűen nem volt alkalmas. A szakdolgozatnál (60-70 oldal) már a Word 2010-zel is szenvedtem, hogy minden tökéletes legyen, ugyanis egy ilyen színvonalú munkánál nem engedhető meg az, hogy a szövegszerkesztő hülyeségei miatt pl. bekezdések csússzanak el, rosszul legyen számozva egy felhasznált forrás, vagy esetleg képek tűnjenek el. A Word 2010-ben gyakorlatilag mindent használtam, ami szembe jött: szakasztöréseket, stíluslapokat, tartalomjegyzéket, lábjegyzeteket, meg egy csomó apróságot. Most éppen a Latex-et kezdem felfedezni, ezt lényegesen nehezebb és körülményesebb használni, viszont cserébe minden flottul megy benne. Konferenciákon, illetve tudományos folyóiratoknál sok helyen már eleve ilyet kérnek.
Greene
Akkor te is belefutottál abba, amibe én anno. A gagyi openoffice és társai, komolyabb használatra alkalmatlanok. Nekem 2007-es Office for Mac van, és abszolút jól bevált eddig (Macen-Windowson ugyanúgy jelenik meg amit megcsinálok). Van az Applenek saját szövegszerkesztője, de azt nem próbáltam még ki, csak a prezentáció szerkesztőt (keynote). Szép és jó, ha csak magamnak csinálom, de odaadni nem tudom másnak (szerkeszthető módon), mert mindenki MS Office-t használ.
Adani
Én anno Word 2003-ban írtam a diplomamunkámat, csak néha kellett a hülyeségei miatt szívni mikor pl. a felsorolás és számozásnál nem akarta megérteni ,hogy pl. új fejezet kell nem pedig 1.4-es, és csak akkor lett jó mikor az egészet átraktam egy új doksiba.

Meg néha a lapdobásokat elbarmolta, a végső verzióból PDF-et csináltam amúgy és végül azt vittem nyomtatásra. Mikor már szépen meg volt szerkesztve és minden ok vol PDF Creatorral PDF és azt vittem el oda, ahol volt színes tintasugaras nyomtató és ott nyomtattam ki.

Mi az a dolog ,ami csak docx-ben működik sima doc-ban nem? Amúgy nálam a 2003-as doc formátumot mindig gond nélkül kezelte az OpenOffice, írtam is benne dolgokat, minden probléma nélkül. A 2007-eset valóban nem szereti.
KGigi
Nem is a Word 2003 ellen szólaltam fel, hanem a LibreOffice és az OpenOffice ellen. A szalag ízlés kérdése, de szerintem megszokás után lényegesen egyszerűbb és kényelmesebb.

Nyilván PDF-et viszek nyomtatásra, és PDF-ben adom le valaminek a végleges változatát. De jelenleg három olyan tárgyam is fut, ahol csapatokban dolgozunk (értelemszerűen nem PDF-eket küldözgetünk), és nyomon kell követni a változásokat. Ezt a Word gyönyörűen megcsinálja, sőt össze is tud fésülni.

Minden, ami a 2007-es Word-ben benne van, a 2003-asban pedig nincsen, csak docx-ben működik rendesen. Ilyen például az oldalszámok sablonja, ami táblázatként jelenik meg, ha docx helyett doc-ban mentesz.

A tök alap dolgokkal nyilván nincsen probléma. De nyisd meg benne a szakdolgozatod, és vesd össze, hogy hogyan kéne kinéznie, és hogyan néz ki. Illetve szerkessz benne valamit, mentsd el, és nyisd meg Word-ben. Egyébként vicces, de nekem a Word 2007 és 2010 között is volt kompatibilitási problémám docx fájlokkal. A 2007 a 2010-ben írt sokféle színnel formázott szövegekből (forráskód kiemelésekkel) kivett szóközöket.
Adani
A 2010 az isten verése, januárban kaptunk a melóhelyen pár új gépet és arra 2010 került, de csak a baj van vele azóta is, amúgy sok gépre már visszatettem 2007-et az még aránylag jól működik. Arra már majdnem mindenki átállt, de vannak még, akik nem engedik, hogy 2007-et rakjak fel, mert ragaszkodnak a 2003-hoz. Az Outlookkal szokott baj lenni főleg 2003-as verzióban, azt viszont sajnos kötelező használni, így a vírusokkal is meggyűlik néha a bajunk dacára annak ,hogy van tűzfal meg víruspajzs is, még szerveroldalon is. Az Exchange szerver azért elég sok vírust megfog.

Az otthoni gépemre viszont nem raknék fel soha Outlookot.
kléni
Eléggé eltértetek a témától. smile.gif

A 2010 szalagmenüje nekem nem bejövős, feleslegesnek tartom, hogy ekkora ikon és szöveg van mindennek, ráadásul sok (legalábbis számomra) használatlan funkció van benne. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy nem tudnék együttlenni vele, még ha nem is szokom meg, tűlélem azt a pár szerkesztést, amit csinálok (legtöbbnyire házi feladat).
Spányik Balázs
A 2010-ben már szerkeszthető a szalag, nem? Közelebbi kapcsolatba nem igazán kerültem vele.

Nálunk a CSV fájlok a főszereplők, állandóan ilyeneket gyártok hol közvetlenül az adatbázisból, hol valami feldolgozás végén, illetve ilyenekben adagolom az inputot néhány másik admin modulnak. A CSV-kezelésben a Calc rettenetesen durva köröket ver az Excelre. Azt hiszem, már meséltem, hogy a 13 jegyű vonalkódszámokat az Excel nem képes normálisan beolvasni a CSV-ből, akár idézőjelben van, akár nem, átalakítja E-alakúra, de ami ennél is durvább, így is menti vissza! Teljesen használhatatlan.

A Calcnak ezzel szemben gyönyörű, okos CSV import/exportja van, meghatározhatod az elválasztó karaktereket, megjegyzi egy életre, békén hagyja az adatokat beolvasáskor, és képes normálisan visszamenteni őket.
Adani
Amúgy sokan nálunk épp azért kellett áttérjenek a 2007-es Ofice-ra, mert az Excel a 2003-ban 65536 sornál nem tud többet kezelni. Itt meg sok helyen dolgoznak akár millió soros Excelekkel is.

Amúgy szerintem nincs baj az OpenOffice-al sem, csak ugye mivel nem azt tanítják sokaknak okoz gondot, de már van kezdeményezés arra, hogy áttérjenek arra közigazgatásban meg oktatásban is, és ha ez megvalósul akkor már nem lesz gond, mert azt (is) fogják tanítani és nem mindegy, hogy Billy Boy bankszámláját hizlaljuk tovább állami pénzekből van inkább ingyenes formátumra térünk át és így több marad az állambácsi zsebében. Megjegyzem pl. nálunk a Windowsról is simán át lehetne térni Linuxra, Firefox van arra is, Java alapú programok ,amikkel dolgozunk azon is elfut, PDF megjelenítő ott is van, kis irodai nyomtatókhoz is találni drivert Linuxra is, a szervereken meg lehet továbbra is Windows. Sőt tulajdonképpen egy merevlemez nélküli hálózatos vékony kliens is elég volna, központilag tárolt profillal, amin ott van minden fontos program meg egyéni tárhely.
Spányik Balázs
IDÉZET(Adani @ 2012. május 14. 11:00) *
akkor már nem lesz gond, mert azt (is) fogják tanítani és nem mindegy, hogy Billy Boy bankszámláját hizlaljuk tovább állami pénzekből van inkább ingyenes formátumra térünk át és így több marad az állambácsi zsebében.

Lásd a németeket, ahol állami szinten indult erre projekt (MS helyett csak ingyenes, open source cuccok), majd pár év szenvedés után belátták, hogy sokkal drágább az üzemeltetés, és hagyták az egészet a francba, hátra arc.
KGigi
@Balázs
Ezt már tapasztaltam. Az Excel mindenáron dátummá alakította a CSV fájlok szám mezőit, és miután néhány perc tökölés után nem bírtam kiverni belőle, hogy működjön, inkább csináltam Calcban, mert abban ment.
SkyBird
roll.gif Mennyiből telt volna a dátum formátum helyett átállítani a kívánt számformátumra?
Vagy a festőecsetet végighúzni egy normál cellaformátummal a dátumos mezőkön, oszlopon.
Ezért biztosan nem váltanék egy másik programra. laughing.gif
jagdtigger
Ha ez volt neki egyszerűbb akkor miért ne? Az a cirka fél Gb hely amit elfogal nem fog senkit se földhöz vágni ani_wink.gif .
Dani991
Jól látom, hogy a legfőbb baja mindenkinek azzal van a LibreOffice-ban, hogy nem kezeli rendesen a Microsoft formátumait? Akkor most fordítsuk meg a dolgot. A MS Office mennyire kezeli az ODF-et?

Amúgy egyetértek veletek, a sulis dolgokat én is kénytelen voltam MS Office-szal megcsinálni, mert a tanárok csak azzal tudnak mit kezdeni.

@KGigi
Pár hozzászólással feljebb írtad, hogy mennyire komoly szakdolgozatokat és hasonlókat kell írnod. Arra van valami megkötés, hogy milyen formátumban kell beadni őket? És ha már itt tartunk, van valami a felsőoktatásban, ami megköveteli, hogy Windowst használj? Azért kérdezem, mert nem szeretnék pofára esni, ha esetleg felvesznek engem valahova. gap.gif

@Balázs
Azért Münchenben még mindig tart az ún. LiMux projekt. Azt írják, eddig 4 millió eurót spóroltak.
Dreaman
Ha nem informatikai szakra mész, akkor bizony a tanárok 99%-a a beadandóidat jó esetben 2007-es, de inkább 2003-as Office-szal fogja nyitogatni (éppen ezért a docx is kerülendő). Ha nem sikerül neki, visszadobja, nem fog a te kedvedért konvertálgatni, telepíteni. Infós szakon azért rugalmasabbak, ott hamarabb botlasz Linux-fan tanárba. Ettől független olyan helyekre, ahol nem vagy biztos a platformban, a mai napig javasolt Windows formátumokat használni. (Pl. állásinterjúkra sem küldök ODF-et, mert az első körben ki is hullottam.)
Spányik Balázs
IDÉZET(Dani991 @ 2012. május 15. 10:26) *
Azért Münchenben még mindig tart az ún. LiMux projekt. Azt írják, eddig 4 millió eurót spóroltak.

Igen, elnézést kérek, hátraarc végül nem volt, csak irgalmatlan pénzek mentek eddig bele, úgyhogy a 4 millió euró spórolása ehhez képest vidáman hangzik...

Februárban, érdekes módon, még nem volt ilyen rózsás a helyzet.
(Úgy emlékeztem, az Index is lehozta, de most nem találom.)

Illetve, most, hogy végigolvastam, mégis volt hátraarc (erre emlékezhettem):

IDÉZET
Arról, hogy mindez milyen többletköltségekbe is került, az átállási projekt felelősei már nem is mernek nyilatkozni. Az utolsó erről szóló információk még az átállás megkezdését követő első évben szivárogtak ki - ám már akkor mintegy 5 millió euróval többre taksálták az illetékesen az átállás költségeit, mint arra korábban számítottak. Utóbbi összeg egyetlen átállított munkaállomásra vetítve is 500 eurót - közel másfélszázezer forintot - jelent.

München után egyébként több másik európai város és ország is megpróbált közigazgatásában Linux-ra és nyílt forrású szoftverekre áttérni, de az illetékesek Ausztriában, Nagy-Britanniában, Svájcban és Ororszországban azt a konzekvenciát voltak kénytelenek az illetékesek levonni, hogy jobban járnak ha inkább a bevált megoldásoknál maradnak - sőt, a német külügyminisztérium hasonló, akkor már szintén kilencedik éve húzódó átállási projektjét is leállították a tavalyi év elején.
Adani
500 euro/munkaállomás? Azt mégis hogy? Első lépésként pl. az iskolákban nem csak Windows kéne tanítani ,hanem számítástechnikát, más programokat is, pl. az openOffice.org-ot és ha már nem csak az Office-t ismerik az egységsugarúak máris könnyebben menne a dolog. De pl. Outlookról a Thunderbirdre simán át lehetne állni, ill. szervereken is a legtöbb helyen simán lehetne a Windows-t Linuxra váltani, ugyanúgy képes kezelni a tartományokat, ha jól van beállítva sőt windowsos megosztást is be lehet állítani. Ezen pedig lehet spórolni, mert a 11 éves WinXP-k licenszei nem hiszem, hogy már annyira drágák lennének, és még jó pár évig elég lesz, Office-nál sem kell erőltetni az átállást, a 2007 sokáig jó lesz még, és az ára is valószínűleg csökkenni fog ha már ragaszkodunk az Office-hoz. Meg ugye elvileg az Office mint itt már elhangzott elfut Linuxon is emulátorral (Wine?), az Ubunture meg pl. lehet WinXP-s skint rakni, pár éve egy rendszergazdai napon mesélte egy sorstárs, hogy ők kipróbálták egyszer, hogy az egyik gépre, felraktak egy Ubuntut a munkatársnak és nem vett semmit észre, a Firefox ott volt, a Pasziánsz meg az Özvegy szintén, a program, amivel dolgozott meg Java alapú volt, valami könyves nyilvántartó.
Spányik Balázs
IDÉZET(Adani @ 2012. május 15. 11:47) *
500 euro/munkaállomás? Azt mégis hogy? Első lépésként pl. az iskolákban nem csak Windows kéne tanítani ,hanem számítástechnikát, más programokat is, pl. az openOffice.org-ot és ha már nem csak az Office-t ismerik az egységsugarúak máris könnyebben menne a dolog.

Marha sokat segít ám, ha elolvasod a cikket. ani_wink.gif Az a "probléma" az MS Office platformmal, hogy van benne egy baromira kiforrott, remekül programozható VBA réteg. Feltehetően rengeteg pénzt kifejlesztettek anno ezen futó, munkát könnyítő makrók kifejlesztésére, majd amikor az "nagyfejűek" meghozták a döntést, hogy ez mind kuka, hirtelen nemcsak egy jóval kevesebbet tudó irodai programcsomaggal kellett szembenézniük, hanem azzal is, hogy minden munkafolyamat n-szer több ideig tart a támogató makrók nélkül (több idő = több pénz). Amit újra kifejlesztettek = még több pénz.

IDÉZET
De pl. Outlookról a Thunderbirdre simán át lehetne állni

Persze, hiszen ugyanúgy kapcsolódik az Exchange szerverhez vagy ugyanúgy illeszthető a MS csoportmunka folyamataiba (Sharepoint), vagy ugyanúgy programozható, mint az Outlook. roll.gif Vagy ha nem, akkor semmi baj, mert van helyette hasonlóan kiforrott, 10 éve élesben használt, jól programozható, netán programszinten kompatibilis másik csoportmunkarendszer, amibe meg a Thunderbird illeszthető. Vagy ha nem, akkor kifejlesztjük. Nyilván ingyen! Vagy hanem, akkor ingünk gatyánk rámegy még egyszer, mert egyszer már kifizettük a Microsoftnak, a programozóknak, az oktatóknak stb. ugyanezt.

IDÉZET
mert a 11 éves WinXP-k licenszei nem hiszem, hogy már annyira drágák lennének

Legjobb tudomásom szerint az XP licencek árusítása 2008-ban, OEM-ben 2010-ben befejeződött.

IDÉZET
Meg ugye elvileg az Office mint itt már elhangzott elfut Linuxon is emulátorral (Wine?), az Ubunture meg pl. lehet WinXP-s skint rakni

És ennek mi értelme van? Az az ember, aki minden esetben szénné kosztümizálni egy Ubuntut, hogy az úgy nézzen ki és úgy viselkedjen mint egy XP, annak munkaideje és munkabére van, ami szembeállítható egy Windows licenc árával. A Wine-on futtatott Office-hoz detto meg kell venni a Licencet. Nem hiszem el, hogy egyetlen nagyvállalatnak megérné ez a szarakodás és tényleges költségcsökkenést eredményezne.
KGigi
IDÉZET(SkyBird @ 2012. május 14. 17:00) *
roll.gif Mennyiből telt volna a dátum formátum helyett átállítani a kívánt számformátumra?
Vagy a festőecsetet végighúzni egy normál cellaformátummal a dátumos mezőkön, oszlopon.
Ezért biztosan nem váltanék egy másik programra. laughing.gif

Nem vagyok amatőr. Átállítottam, és megkaptam a dátum értékét egész számban (a mittudomén mióta eltelt másodpercek száma), miközben a beolvasott fájlban lebegőpontos számok voltak. Na itt dobtam egy hátast és hagytam a fenébe.

Jól látom, hogy a legfőbb baja mindenkinek azzal van a LibreOffice-ban, hogy nem kezeli rendesen a Microsoft formátumait? Akkor most fordítsuk meg a dolgot. A MS Office mennyire kezeli az ODF-et?

Igen, pontosan ez a gondom. Fordított tapasztalatom nincsen, de valószínűleg az Office sem kezeli tökéletesen a LibreOffice formátumait (megnyitni egyébként megnyitja, a 2010 egészen biztosan, 2007-hez pedig azt hiszem, van beépülő), csakhogy az Office a piacon egyeduralkodó termék, míg a LibreOffice egy alternatíva a sok közül. Következésképpen ha nem kompatibilis a szinte mindenki által használt formátumokkal, akkor veszett fejsze nyele, legyen egyébként bármilyen jó termék.

@KGigi
Pár hozzászólással feljebb írtad, hogy mennyire komoly szakdolgozatokat és hasonlókat kell írnod. Arra van valami megkötés, hogy milyen formátumban kell beadni őket? És ha már itt tartunk, van valami a felsőoktatásban, ami megköveteli, hogy Windowst használj? Azért kérdezem, mert nem szeretnék pofára esni, ha esetleg felvesznek engem valahova. gap.gif

Olyan jellegű megkötések vannak, hogy pl. 12 pontos talpas betűtípus, másfeles sorköz, 2,5 centis margók stb. Fájlformátumra vonatkozó megkötéssel eddig még nem találkoztam, igaz ez egyrészt az Informatikai Karon elég meglepő is lenne (máshol sem hallottam ilyenről), másrészt mivel a végén úgyis PDF-ként adod le, lényegében mindegy is, hogy miben készült. Komolyan vehető ember nem ad le semmit szerkeszthető formában.

Az operációs rendszerre általában nincsen megkötés, abba pedig értelemszerűen nem szólhatnak bele, hogy a saját gépedre mit telepítesz. Persze ha valamit egyik vagy másik rendszeren nem lehet elvégezni, akkor nem mondhatod azt, hogy sorry, neked Linuxod van, ezért nem tudod megcsinálni a beadandót. Ha pl. C#-ban kell WPF alkalmazást írni, azt elég viccesen lehetne Linuxon megoldani. Ellenben ha viszont olyan beadandó van, amihez a fejlesztő környezet crossplatform (pl. Qt, Java), akkor kifejezetten szeretik Linuxon és Windowson is megnézni. A benti gépeken egyébként Windows 7 - Ubuntu Linux dual boot van, néhány hónapos csúszással naprakészen tartva. Ez nem is meglepő, tekintve hogy több ezer számítógépről van szó csak a karon, ráadásul száz fölötti programot kell végigtesztelni, hogy működik-e az új felállásban. A géppark pedig az idióta közbeszerzési szabályok miatt még véletlenül sem egységes.
jagdtigger
IDÉZET(KGigi @ 2012. május 15. 15:46) *

Igen, pontosan ez a gondom. Fordított tapasztalatom nincsen, de valószínűleg az Office sem kezeli tökéletesen a LibreOffice formátumait (megnyitni egyébként megnyitja, a 2010 egészen biztosan, 2007-hez pedig azt hiszem, van beépülő), csakhogy az Office a piacon egyeduralkodó termék, míg a LibreOffice egy alternatíva a sok közül. Következésképpen ha nem kompatibilis a szinte mindenki által használt formátumokkal, akkor veszett fejsze nyele, legyen egyébként bármilyen jó termék.

Utolsó infóm alapján egyáltalán nem ismeri a formátumot ani_wink.gif . Legalábbis suliba nem volt hajlandó megnyitni, még jó hogy vittem pendrive-on a Portable verziót cool.gif .
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.