Hirdetés

Olyat tudhat az iPhone a mesterséges intelligenciával, amiért minden egyetemista áldani fogja



|

Egy izgalmas AI-fejlesztésről csiripelnek a madarak az Apple háza táján.

Hirdetés

Miközben egyes mobilgyártók, köztük a Samsung és a Google már elárasztották a készülékeiket a generatív mesterséges intelligencián alapuló segédfunkciókkal, az iPhone-ok eddig kimaradtak az új őrületből, de már több pletyka is napvilágot látott arról, hogy az Apple is dolgozik egy sor ilyen megoldáson, nemrég pedig a cégvezető Tim Cook azt ígérte, hogy hamarosan nyilvánosságra is hoznak néhány érdekes dolgot.

A korábbi jelentések alapján az AI-trükkök a várhatóan ősszel megjelenő iOS 18-ban fognak debütálni, köztük olyan megoldásokkal, mint az okosabbá váló Siri-keresés, a generatív Apple Music lejátszási listák és az automatikusan létrehozott prezentációk. Most pedig újabb híresztelések fokozzák tovább a várakozásokat.

Hirdetés

Az AppleInsider ugyanis az almás terveket ismerő forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Hangjegyzetek és a Jegyzetek gyári alkalmazások a mesterséges intelligencia révén képessé válhatnak a felvett hanganyagok szöveges átírására, ráadásul nemcsak az iOS-en, hanem a macOS-en és az iPadOS-en is. A funkció aktiválásával a felhasználók élőben láthatnák leírva az éppen elhangzó szöveget az appokon belül.

Ennek valószínűleg az egyetemi előadásokat rögzíteni igyekvő hallgatók örülnének a legjobban, de tulajdonképpen minden területen hasznos lenne a megoldás, ahol élőszóban elhangzottakat kell lekörmölni, hiszen ha a funkció jól működik, az appok ezt teljesen elvégeznék helyettünk, utána pedig egy további AI-funkció össze is foglalhatja a lényeget.

Az AppleInsider legalábbis egy másik jelentésében arról számolt be, hogy a Jegyzetek alkalmazás a nagyobb szövegek tartalmának összefoglalásába is beletanulhat, és akár arra is képes lehet, hogy ezt közvetlenül egy hanganyag alapján végezze el. Ebben az esetben tehát a felhasználónak még a gépileg átírt szöveggel sem kell vacakolnia: elég kijelölni a hangfelvételt, az algoritmus pedig egy fogyaszthatóbb/tanulhatóbb hosszúságú leírást készít róla. A folyamatot segítheti, hogy a jövőben maga a Jegyzetek is alkalmassá válhat hangrögzítésre, vagyis nem kell majd az app és a Hangjegyzetek között ugrálni.

Arra persze semmi garancia sincs, hogy a fentiek közül bármi is valóra válik, a hivatalos bejelentésekig viszont már nincs sok idő hátra, mivel június 10-én veszi kezdetét az Apple fejlesztői konferenciája, ahol a cég nagy valószínűséggel le fogja leplezni az AI-célú fejlesztéseit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.