Hirdetés

Az EU-t aggasztja az X működése, a platformnak több kényes kérdésben is felelnie kell



|

Az Európai Bizottság a moderáció és a mesterséges intelligencia kapcsán is vizsgálódik Elon Musk közösségi oldala ellen.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben nagy figyelmet kapott a 2022-ben elfogadott digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (Digital Services Act, DSA), miután az Európai Bizottság bejelentette, hogy az egyre népszerűbb kínai webáruházra, a Sheinre is vonatkozni fognak a rendelkezései, a Facebook és az Instagram ellen pedig annak kiderítésére indított vizsgálatot a testület, hogy azok működése összhangban áll-e a törvény céljaival.

A közösségi média egy másik fajsúlyos szereplője, az Elon Musk tulajdonában álló X (korábban Twitter) viszont már tavaly decemberben kiérdemelte ezt a kitüntetett figyelmet, most pedig a Bizottság tovább mélyíti a platform elleni nyomozását, fontos kérdésekben faggatva a vállalatot.

Hirdetés

A digitális piacokról szóló jogszabály az online óriásplatformként (very large online platform, VLOP) azonosított szolgáltatásokat célozza, amelyektől a szigorúbb moderációs elvek mellett az álhírterjesztés elleni határozott fellépést is megköveteli. Széles felhasználói tábora miatt az X ugyancsak VLOP-nek számít, ilyenként pedig rendszeres átláthatósági jelentéseket kell tennie a működéséről a DSA-t érintő témák ügyében.

Erre legutóbb márciusban került sor, az ügyben illetékes Európai Bizottságot viszont nem győzték meg a platform által leírtak, ezért most egy újabb beszámolóra kötelezi az üzemeltetőt. A testület közleménye alapján a Bizottság formális információs kérelmet (RFI) küldött az X-nek, hogy további részleteket tudjon meg a közösségi oldal tartalommoderációjáról és az arra szánt erőforrásokról, valamint a generatív mesterséges intelligenciás eszközök uniós bevezetésével kapcsolatos kockázatértékelésről.

A Bizottságot aggodalommal töltötte el, hogy az üzemeltető legutóbbi jelentése a moderációt végző csapat 20 százalékának elbocsátásáról, és az EU-n belüli nyelvi lefedettség csökkentéséről (11 helyett már csak 7 nyelv támogatott) számolt be. A testület emellett további részleteket kér a generatív mesterséges intelligenciaeszközök választási folyamatokra, az illegális tartalmak terjesztésére és az alapvető jogok védelmére gyakorolt hatásával kapcsolatos kockázatértékelésekről és kockázatcsökkentő intézkedésekről.

Az X-nek május 17-ig kell reagálnia a moderációt és az AI-t illető aggályokra, az információkérésben foglalt egyéb kérdésekre pedig valamivel később, május 27-ig. Muskék tehát nem ülhetnek sokáig a válaszon, ha pedig a Bizottsági nyomozás végül a DSA megsértését állapítja meg, a platform akár az éves forgalmának 6%-át kitevő pénzbírsággal is számolhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.