Hirdetés

Amerikai kémeknek készített mesterséges intelligenciát a Microsoft



|

A redmondiak ugyanakkor egy fontos korlátozást is bevezettek a bűnüldöző szervek számára az AI használata kapcsán.

Hirdetés

A generatív mesterséges intelligencia az adatok feldolgozását is nagyban megkönnyíti, így a vállalatok mellett egy sor hatóság is élénken érdeklődik alkalmazása iránt. Ez alól ugyan a hírszerzés sem jelent kivételt, ám a kémszakmában mindennél fontosabb a biztonság kérdése, ami jelenleg több szempontból is kizárja a hagyományos AI-szolgáltatások igénybevételét.

A ChatGPT-hez hasonló megoldások ugyanis az interneten keresztül üzemelnek, ami eleve felveti az adatszivárgás lehetőségét, a chatbotokat hajtó algoritmusok pedig még tanulnak is a feltöltött fájlokból, így hírszerzési titkok is bekerülhetnek a rendszerbe. A Microsoft azonban most leszállította a technológiát, amit akár James Bond is nyugodtan használhatna.

Hirdetés

A Bloomberg beszámolója alapján a redmondiak a SCSP AI Expo for National Competitiveness néven futó washingtoni konferencián jelentették be, hogy üzembe helyeztek egy kifejezetten az amerikai hírszerzési ügynökségek számára létrehozott generatív AI modellt, amely az internettől függetlenül, offline végzi a dolgát, és nem is tanul a bevitt információkból.

Ez az első olyan mesterséges intelligenciás modell, amit kifejezetten titkosított munkavégzésre fejlesztettek ki, és a világhálóról teljesen leválasztva működik. A Bloomberg szerint a Microsoft 18 hónapot dolgozott a GPT-4 (OpenAI) nyelvi modellen alapuló kémchatboton, amihez egy iowai AI-szuperszámítógép felújítására is szükség volt. A néhány napja üzemelő technológiát adatelemzési célokra fogják bevetni, előtte viszont még át kell esnie pár teszten és a hivatalos akkreditáción.

A redmondiak azonban nem dolgoznak mindenben a hatóságok keze alá. Egy ettől független jelentésben ugyanis a The Register felhívta rá a figyelmet, hogy a Microsoft szép csendben módosította a magatartási kódexét, az egész világon megtiltva a bűnüldöző szervek számára a Microsoft Azure OpenAI szolgáltatásainak mozgó, élő arcfelismerési célú használatát, beleértve a rendőrök testkameráiban és a járőrkocsik fedélzeti kameráiban való alkalmazást is. A megfogalmazás arra enged következtetni, hogy a telepített kamerákban történő bevetés és a mobil kamerákkal készült felvételek utólagos (tehát nem élő) elemzése továbbra is megengedett lehet.

A mozgó képalkotókra és az élő arcfelismerésre vonatkozó korlátozás önmagában nem új, eddig viszont elsősorban amerikai állami és helyi rendőrségekre volt érvényes.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.